Dostupni linkovi

Sa Rusijom, od Niša do Alepa


To je humanitarna akcija Srbije za Sirijce koji stradaju u terorističkoj ofanzivi: Aleksandar Čepurin
To je humanitarna akcija Srbije za Sirijce koji stradaju u terorističkoj ofanzivi: Aleksandar Čepurin

Ruski avion sa humanitarnom pomoći iz Srbije za građane sirijskog grada Alepo poleteo je u četvrtak sa niškog aerodroma "Konstantin veliki". Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručuje da Srbija ne šalje ni tenkove, ni puške, i da mu ne drže predavanja "oni koji samo s druge strane drže uperene cevi prema nekome u bilo kojoj zemlji na svetu". Ipak, izborom da humanitarnu pomoć šalje sa Rusijom a ne redovnim kanalima, Srbija je ovo humanitarno pitanje pretvorila u političko.

U prisustvu ambasadora Rusije u Beogradu Aleksandra Čepurina, na niškom aerodromu je u ranim popodnevnim satima započet utovar humanitarne pomoći u ruski transportni avion "Iljušin".

Čepurin je uoči poletanja ruskog aviona rekao da je to isključivo humanitarna akcija Srbije, koja na najbolji mogući način pokazuje dobru i veliku dušu srpskog naroda.

"To je humanitarna akcija Srbije za Sirijce koji stradaju u terorističkoj ofanzivi. To je pomoć za sirijsku decu i sirijsko civilno stanovništvo kome je sada ova pomoć veoma potrebna", rekao je Čepurin.

Čepurin je dodao da se akcija ostvaruje apsolutno u okvirima medjunarodnog prava i u okviru napora koji preduzimaju Ujedinjene nacije.

On je podsetio daje Srbija na human način primila izbeglice sa Bliskog istoka.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je za TV RTV kazao da su u Alep poslati paketi u kojima se nalazi ulje, brašno, šećer, tri elektro-agregata, 2.000 vojničkih čebadi, lekovi, nosila, donji veš, lekovi, gaze i sapuni za pranje ruku.

"Mi ne odbijamo da učestvujemo u humanitarnim akcijama", rekao je Dačić.

"Srbija je slanjem humanitarne pomoći Siriji uradila ono što smatra da je u njenom interesu – da uvek pokaže solidarnost i humano lice", rekao je Vučić koji smatra da se Beograd slanjem pomoći Siriji ne svrstava ni na čiju stranu. Tvrdi i da nije bio izložen pritiscima zbog ove odluke.

"Nismo slali ni tenkove, ni puške, i nemoj da mi predavanja drže oni koji samo s druge strane drže uperene cevi prema nekome u bilo kojoj zemlji na svetu, jer mi cevima ne upravljamo. Mi upravljamo onim što možemo a to je da pošaljemo dobru humanitarnu pomoć. Nisam se suočio sa bog zna kakvim pritiscima a i da se suočim to ne bi ništa promenilo. Moj posao je da vodim Vladu Srbije, a ona je ta koja utvrđuje i vodi spoljnu i unutrašnju politiku. To nije posao niti Sjedinjenih Američkih Država, niti Ruske Federacije, niti bilo koga drugog", poručio je Vučić.

Prethodno je Ivica Dačić ocenio kao "potpuno neprihvatljive pritiske na Srbiju da usaglasi spoljnu politiku sa EU" odnosno, kako je naveo, da uvede sankcije Ruskoj Federaciji. U oštrom tonu upitao je kome može da smeta humanitarna pomoć koja se šalje u Siriju.

Ivica Dačić: To plašenje Srbije više ne prolazi
Ivica Dačić: To plašenje Srbije više ne prolazi


Srbija humanitarnu pomoć sa Rusijom šalje u trenutku zategnutih odnosa između Sjedinjenih Američkih Dražva i zapadnih zemalja sa Rusijom zbog njenih vazdušnih akcija u Alepu. Takođe i u trenutku učestalih poziva iz Brisela da Beograd usklađuje svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa politikom EU koja je Rusiji uvela sankcije zbog aneksije Krima.

Opredeljujući se da pomoć šalje sa Rusjom a ne uobičajenim kanalima Srbija je ovo humanitarno pitanje pretvorila u političko.

Dugogodišnji spoljnopolitički novinar Boško Jakšić navodi za RSE da redovni kanali za dostavljane humanitarne pomoći bilo kojoj ugroženoj strani na svetu idu preko Ujedinjenih nacija.

Ne dovodeći u pitanje motive da se višegodišnjim ratom ugroženom stanovništvu Alepa pomogne, Jakšić ipak potencira da je narušen humanitarni karaker ove inicijative.

"Koliko je meni poznato Srbija do sada nigde nije bila angažovana. Niti je bila pozivana, niti se naravno ona sama, uključivala u bilo kakve vidove humanitarne pomoći Siriji", kaže Boško Jakšić.

U predstavništvu Međunarodnog crvenog krsta u Srbiji nam je rečeno da sa Crvenim krstom Srbije nikada zajednički nisu radili na prikupljanju humanitarne pomoći za građanje Sirije, niti njenom dostavljanju ugroženim građanima i područjima te zemlje.

Tumačeći potez Srbije kao izuzetan gest prema ugroženima na Bliskom istoku, Jakšić upozorava i da se humanost nepotrebno politizuje.

"U ovom slučaju humanitarna aktivnost se direktno prepliće sa politikom. To je nešto što je novo i što može da bude na neki način opasno po Srbiju. Mi sada ne govorimo o mirovnim operacijama nego o humanitarnoj aktivnosti, ali podsetiću na još jedan princip – to je da se Srbija drži stava da u mirovnim operacijama isključivo učestvuje pod okriljem Ujedinjenih nacija i Evropske unije", zaključuje Jakšić.

Boško Jakšić: Novi potezi mogu da budu opasni po Srbiju
Boško Jakšić: Novi potezi mogu da budu opasni po Srbiju


Ruska strana, koja u sukobu opozicije i režima podržava snage predsednika Bašara al Asada, u najavama kampanje pomoći je navodila da će humanitarna misija, čiji je deo postala i Srbija, biti neutralna.

Prekid vatre koji je najavila Rusija, stupio je u četvrtak na snagu u Alepu, gradu na severu Sirije, u cilju dostave humanitarne pomoći i odlaska civila i pobunjenika iz tog grada.

Pored dostave hrane i lekova, UN planiraju da evakuišu povređene i bolesne građane. U Alepu se nalazi oko 250.000 civila.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG