Dostupni linkovi

Crveni krst obustavio operacije u Afganistanu nakon ubistva humanitaraca


Afganistan je četvrta država u svijetu po količini humanitarne pomoći koju prima od Crvenog krsta
Afganistan je četvrta država u svijetu po količini humanitarne pomoći koju prima od Crvenog krsta

Međunarodni komitet Crvenog krsta obustavio je operacije u Afganistanu nakon što su naoružani napadači ubili šest zaposlenih koji su pomagali dostaviti hitnu pomoć u udaljena mjesta sjeverne regije koja je pogođena sniježnim olujama.

Guverner Jowzjan provincije rekao je da su konvoj napali militanti "Islamske države".

Šef Crvenog krsta incident je okarakterisao kao najgori napad protiv ove organizacije u posljednjih 20 godina.

I dalje traje potraga za dva radnika koji su sinoć nestali.

"Naši poslovi su na čekanju, jer moramo utvrditi šta se dogodilo, prije nego što nastavimo naše djelovanje", rekao je za Reuters direktor humanitarne operacije Dominik Stillhart u Ženevi.

Afganistan je četvrta država u svijetu po količini humanitarne pomoći koju prima od Crvenog krsta.

"Humanitarna situacija u Afganistanu je teška. Mi smo jedna od rijetkih organizacija koja je prisutna u cijeloj zemlji, a učinićemo sve što možemo da održimo misiju u Afganistanu", rekao je Stillhart.

Zbog mećave prouzrokovane snijegom od dva metra, koji je tokom vikenda pao u Afganistanu, poginulo je više od 100 ljudi.

Lotfullah Azizi, guverner pokrajine Jowzjan, rekao je da su humanitarni radnici nosili zalihe hrane za stoku u područja koja su teško pogođena olujom.

"Takozvana Islamska država je vrlo aktivna u tom području", rekao je Azizi.

U timu Međunarodnog Crvenog krsta bila su tri vozača i pet službenika.

"Oni su jednostavno obavljali svoju dužnost, nesebično pokušavajući da pruže pomoć i podršku lokalnoj zajednici", rekao je predsjednik Međunarodnog komiteta Crvenog krsta Peter Maurer.

Istovremeno, portparol talibana Zabiulah Mudžahid rekao je da njegova grupa nije bila uključena u napad i obećao da će pripadnici talibani "učiniti sve da se počinioci pronađu".

Naoružani napadači u sjevernom Afganistanu oteli su sredinom decembra predstavnika Španije u Međunarodnom komitetu Crvenog krsta, oslobodivši ga tek mjesec dana kasnije.

On je bio član osoblja koji je putovao sa trojicom afganistanskih kolega, kada su napadači zaustavili njihova vozila. Lokalno osoblje je tada pušteno.

Ocjenjujući svoj rad u Afganistanu tokom prošle godine, Međunarodni komitet Crvenog krsta je naveo da mu je otežano pružanje pomoći u mnogim dijelovima te zemlje.

"Bez obzira na sve to, Crveni krst je ostao vjeran svojoj posvećenosti narodu Afganistana, jer je posljednjih 30 godina prisutan u zemlji", navodi se u saopštenju.

Iz Crvenog krsta je saopšteno i da će pauzirati u realizaciji svojih programa zbog poštovanja prema ubijenim radnicima.

"Ovaj incident je došao kao veliki šok za naše osoblje, prije svega u Afganistanu, ali i želimo da se poštuju porodice", kazao je direktor humanitarne operacije Dominik Stillhart u Ženevi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG