Dostupni linkovi

Kako zaštititi mlade u BiH od ekstremizma


Adam Deen: Ekstremistički narativ je veoma slab i s njim se treba konfrontirati intelektualno
Adam Deen: Ekstremistički narativ je veoma slab i s njim se treba konfrontirati intelektualno

Radikalizaciji je podložan svako i nema mjesta na svijetu koje je sigurno od ideologije koju širi Islamska država Iraka i Levanta (IDIL) – stav je Adama Deena, bivšeg pripadnika ekstremističke organizacije Al-Muhajiroun. Deen se nakon napuštanja organizacije posvetio borbi protiv radikalnih ideologija kroz Quillian Fondaciju, a Bosna i Hercegovina je smatra pogodno tlo za širenje njihovih stavova.

Kroz projekat Atlantske inicijative o prevenciji radikalizacije i nasilnog ekstremizma kod mladih u BiH, Deen je bosanskohercegovačke mlade učio kako prepoznati i suprotstaviti se takvim idejama.

Znatiželja i istraživanje islama 19-godišnjeg Britanca Adama Deena doveli su ljudima koji su ideje Kalifata inkorporirali u religijske stavove i prilagodili mladima. Izlazeći iz džamije susreo je mladića svojih godina, počeo druženje, upoznao druge sličnih stavova, postao sve uvjereniji u ispravnost njihovih idela i postao član ekstremističke organizacije Al-Muhajiroun. U njoj je proveo osam godina, napredujući i regrutujući mlade. I ne samo to.

"U jednom periodu mog članstva u organizaciji imali smo tajne sastanke u podrumu džamije u Frinzi parku kako bismo govorili o postavljanju bombe na metro stanicu Tower Hill. Održali smo tri sastanka, a onda je vođa postao sumnjičav i odustao od tog projekta. Mnogi moji prijatelji su otišli u Afganistan i – ili su mrtvi, ili su u zatvoru", priča Deen.

Kada je upoznao još jednog člana organizacije koji je imao drugačije poglede na život i religiju, koji je kao profesor filozofije istraživao dalje od ideoloških ograda, tada je počeo da se mijenja i sam Deen.

Ubjeđenja ekstremista shvatio je, nisu ono što je bit religije i počevši da ih preispituje bilo je jasno da je na krivom putu. Isti put slijede i mladi širom svijeta, i toj se ideologiji jako teško suprotstaviti. Tim prije što je prijetnja evoluirala u odnosu na prijašnju "Bin Laden eru".

Deen: Takvim ideologijama se jako teško suprotstaviti (na fotografiji: borci IDIL-a u Siriji)
Deen: Takvim ideologijama se jako teško suprotstaviti (na fotografiji: borci IDIL-a u Siriji)


Više nije u pitanju rat protiv dalekog neprijatelja, već je to sada meta – džihad, odnosno ideološka prijetnja. Napad u Londonu, koji je napravio konvertit u islam, pokazuje kako nema sigurnih zona.

"Islamska država Iraka i Levanta napada Zapad jer ga vidi kao nevjernički. Naprimjer, kada se dogodio napad u Parizu, IDIL je izdao saopštenje u kojem je vrvilo od moralnih osuda. Francuska je okarakterisana kao zemlja grijeha, prostitucije. Ono što je IDIL kreirao je drugačija vrsta ekstremizma. Drugačija vrsta militanata povezanih sa moralnim promjenama u svijetu. To znači da nema logike koju možemo primijeniti na te ekstremiste. Ne radi se o tome da su samo zemlje koje bombarduju IDIL ugrožene. Ta logika nije primjenjiva jer premisa neprijatelja danas nije fizička konfrontacija, već ideje, i ono što danas imamo je rat ideologija", smatra Adam Deen.

To je i najteža bitka, kaže Deen, jer iako će IDIL nestati – ideje ostaju. Njima su podložni naročito oni koji dolaze iz sredina u kojima su getoizirani, zanemareni ili prepušteni drugima.

"Radikalizacija se oslanja na ranjive ljude koji dolaze iz siromašnih i getoriziranih sredina, koji su nezadovoljni. Ovo ne uzrokuje radikalizaciju samo po sebi, ali mogu se dovesti u poziciju da ih je lako radikalizirati. Povrh svega, Bosna i Hercegovina ima istoriju puritanskog islama i militantnih elemanata koji postoje u postratnom društvu i to treba biti u vrhu naše agende", ukazuje on.

Cilj nije represija, već suočavanje i razotkrivanje, kaže Deen.

"Nije rješenje udarati na slobodu govora, jer onda te elemente uvlačite u podzemlje, ali ne želite da nestanu s radara. Ono što želite jeste da ih izvedete na otvoreno. Jer jedna stvar koju treba shvatiti je da je ekstremistički narativ veoma slab i treba da se konfrontiramo s njim intelektualno. Dakle, ne da ga potisnemo, već da se suočimo i intelektualno ga napadnemo", zaključuje Adam Deen.

U ovakvim situacijama najvažnije je graditi uspješan kontranarativ koji će ugušiti ideologiju koja prijeti da zatruje sve oko sebe.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG