Dostupni linkovi

U napadu u Londonu najmanje četvoro mrtvih i 40 povređenih


London: Napad ispred parlamenta Velike Britanije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00


Nekoliko zemalja, među kojima Sjedinjene Države, Nemačka, Francuska, Rusija i Turska izrazile su solidarnost s Velikom Britanijom gde je u jučerašnjem terorističkom napadu kod zgrade parlamenta u Londonu poginulo četvoro osoba – policajac, dvoje civila i napadač, dok je povređeno najmanje 40 ljudi.

Hapšenja su izvršena na šest različitih adresa, u Londonu u Birmingemu i na drugim mestima u zemlji, rekao je šef antiterorističke službe londonske policije Mark Rouli u izjavi ispred Skotland Jarda.

Britanski mediji su javili da je policija rano jutros pretresla jednu kuću u Birmingemu i uhapsila više osoba u vezi sa napadom u Londonu.

Rouli je rekao da policija veruje da je napadač koji je ubio troje ljudi delovao samostalno i da je "inspirisan međunarodnim terorizmom".

Napad je počeo u sredu poslepodne kada se automobil na Vestminsterskom mostu zaleteo u pešake, pokosio ih i nakon toga krenuo prema zgradi britanskog parlamenta. Bio je bio obučen u crno i pokušao je da uđe u zgradu parlamenta. Nožem je napao policajca nakon čega su policajci na njega pucali. Prema izjavama svedoka čula su se najmanje četiri pucnja.​

(Prizor na Vestminsterskom mostu neposredno posle napada, YouTube)


Doktori bolnice Thomas' Hospital ranije su izjavili da je u napadu puno povređenih, a među njima onih sa "katastrofalnim" ozledama.

Kako je javio Rojters, iz Temze je izvučena žena sa ozbiljnim povredama.

Svedoci sa lica mesta preneli su da je više povređenih osoba ležalo na Vestminsterskom mostu, nedaleko od parlamenta.

Kancelarije u zgradi samog parlamenta bile su zatvorene, a zasedanje oba doma parlamenta prekinuto.

Tačke napada: 1. Automobil uleće među brojne pešake na Vestminsterskom mostu; 2. Ubrzo potom, policajac je izboden u dvorištu Parlamenta; 3. Policajci pucaju u napadača
Tačke napada: 1. Automobil uleće među brojne pešake na Vestminsterskom mostu; 2. Ubrzo potom, policajac je izboden u dvorištu Parlamenta; 3. Policajci pucaju u napadača

Premijerka Tereza Mej sazvala je hitnu sednicu komiteta za bezbednost, a kasno uveče obratila se javnosti.

Pohvalila je izuzetnu hrabrost policije i službi i odala počast poginulom policajcu. Navela je da se još uvek ispituju detalji napada i potvrdila da je bio jedan napadač.

Kako je rekla, napadač nije slučajno izabrao parlament koji se zalaže za demokratiju, slobodu i vladavinu prava.

"Biću jasna – svaki pokušaj da se te vrednosti pobede nasiljem je osuđen na propast. Parlament će raditi normalno i stanovnici Londona će ustati i vratiti se svojoj svakodnevici. Hodaće ovim ulicama, živeće svoje živote. Neće se predati strahu i nikada neće dozvoliti da nas glasovi mržnje i zla rastave", poručila je britanska premijerka.

Tereza Mej: Stanovnici Londona se neće predati strahu
Tereza Mej: Stanovnici Londona se neće predati strahu


Nemačka i Francuska, koje su same bile mete terorističkih napada, bile su među prvima u porukama solidarnosti.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je podršku "britanskim prijateljima i svim stanovnicima Londona" posle napada.

"Iako se još ne zna pozadina napada, Nemačka i njeni građani su čvrsto uz Britance u borbi protiv svakog oblika terorizma", rekla je Angela Merkel.

Solidarnost je izrazio i nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer.

Francuski predsednik Fransoa Oland takođe je uzrazio solidarnost s Britancima posle napad u kojem su povređena i tri francuska srednjoškolca na ekskurziji u Londonu.

"U ime Francuske izražavam solidarnost britanskom narodu i premijerki Terezi Mej, koja je bila primorana da napusti zgradu parlamenta kad se dogodio napad", rekao je Oland.

Sa Terezom Mej se povodom napada čuo i predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp i ponudio punu saradnju i podršku.

Državni sekretar SAD-a Reks Tilerson, prethodno je, izražavajući žaljenje rekao "da Vašington osuđuje ove užasne akte nasilja, bez obzira da li su ih počinili problematični pojedinici ili teroristi".

Porparolka ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova izrazila je saučešće porodicama žrtava napada i naglasila značaj globalne saradnje u borbi protiv terorizma.

"Terorizam nema kategorije, smatramo ga apsolutnim zlom. Naše misli su sada s britanskim narodom i osećemo njegov bol. Ponavljamo da treba zajedno da se borimo protiv tog zla", rekla je Zaharova.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdoan takođe je osudio napad. U nizu tviter poruka objavljenim kasno sinoć Erdogan je rekao da Turska "deli bol Velike Britanije". On je napisao: "Stojimo u solidarnosti sa Velikom Britanijom, našim prijateljem i saveznikom protiv terorizma, najveće pretnje globalnom miru i bezbednosti".

Nakon napada u Londonu, parlament Škotske je suspendovao raspravu o novom referendumu za izdvajanje iz Velike Britanije.

Područje oko parlamenta bilo je zatvoreno za saobraćaj.

Metro stanica Vestminster je takođe bila zatvorena na zahtev policije, kao i čuveno Londonsko oko koje se nalazi prekoputa zgrade parlamenta.

Premijerka Mej je naredila da se na Dauning Stritu zastave spuste na pola koplja, u znak poštovanja prema nevinim ljudima koji su izgubili živote.

Zastava je spuštena na pola koplja i u Skotland Jardu, u čast poginulog policajca i ostalih žrtava napada.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG