Dostupni linkovi

"Anatemisani" Hari Poter i Teofil Pančić


Reklama za knjigu o Hariju Poteru
Reklama za knjigu o Hariju Poteru

Vlasnik knjižare Petrovgrad je za knjigu 'Da Vinčijev kod' rekao da iznosi laži Gospodu Isusu Hristu, a za Harija Potera da je mali veštac i demon koji leti na metli.

Dok prevod poslednje knjige Džoan Rouling "Hari Poter i relikvije smrti" privlači veliki broj kupaca u većini knjižara, vlasnik knjižare Petrovgrad iz Zrenjanina zabranio je ovih dana prodaju svih naslova o dečaku-čarobnjaku, zajedno sa bestselerom "Da Vinčijev kod" Dena Brauna. Knjižar Miroslav Stančić na sledeci način obrazlaže motive ove nesvakidašnje odluke:

"Izašla je knjiga u izdanju Svetigore koja se zove 'Hari Poter i lov na dečije duše'. Cela knjiga je posvećena kritici Harija Potera, pošto je on mali veštac, demon koji leti na metli. Takve knjige, knjige o Hariju Poteru, su štetne za decu. Knjiga 'Da Vinčijev kod' govori laži o Gospodu Isusu Hristu, da se oženio i imao decu, što je, naravno, najobičnija laž. Teofil Pančić govori da je vladika Nikolaj fašista što je, naravno, glupost - to su neke opšte poznate stvari. Postoji knjiga vladike Nikolaja 'Srpskom narodu kroz tamnički prozor', koju je pisao u logoru u Dahau, i tu knjigu najviše napadaju zbog, navodno, neke antijevrejske retorike a on samo navodi reči Svetog pisma – Teofil Pančić i njemu slični su pročitali samo tu njegovu knjigu, ako su i tu pročitali, a vladika Nikolaj je napisao 50-ak knjiga, desetak hiljada stranica. Dakle, nemaju pojma."

Komentarišući ovakav stav vlasnika knjižare novinar iz Beograda, Milan Laičić, ukazuje na njegovo pravo da bira knjige za prodaju po svom nahođenju i kaže da je proglašavanje Teofila Pančića nepodobnim piscem neracionalno, u prvom redu sa trgovačkog aspekta. On ukazuje i na to da primer iz Zrenjanina nije jedinstven:

"Izneo je sud koji je njegovo lično pravo ali to deluje skandalozno. Jednu popularnu knjigu 'Hari Poter' proglasiti knjigom koja je štetna po religiozna osećanja ili knjigu Teofila Pančića, koji je izvrstan pisac i kritičar, proglasiti nepodobnom za posetioce te knjižare je čista budalaština. Međutim, to se događa i u Beogradu, s tim što su ovde malo lukaviji - kažu da ne drže takvu vrstu knjiga ili da ih takav pisac ne zanima."

U ovom slučaju nepodobni Teofil Pančić naglašava da nema uvid u to gde se i kako prodaju njegove knjige i potvrđuje da ova zabrana nije jedina prepričavajući slučaj svoje poznanice iz Novog Sada, koja je u jednoj tamnošnjoj knjižari uzalud tražila knjigu onoga što mrzi Srbe, kako je Pančića okarakterisao prodavac. Postupak vlasnika knjižare Petrovgrad, Pančić je kratko prokomentarisao sledećim rečima:

"Knjižare koje ne žele moje knjige - ni moje knjige ne žele takve knjižare."

XS
SM
MD
LG