Dostupni linkovi

Spremiti se za regionalnu konkurenciju


RSE
Od gotovo pet tisuća licenciranih lobista u Europskom parlamentu, niti jedan nije angažovan da lobira za hrvatske interese, a među 700 interesnih i lobističkih organizacija u Brislu, Hrvatska je prisutna tek u nekoliko, ali uglavnom na simboličkoj razini. Svi se kunu da je izvoz jedina šansa za Hrvatsku, ali malo se na tome radi, upozorio je Željko Ivančević, čelnik Odbora za međunarodnu suradnju i promicanje izvoza u konfederaciji hrvatske industrije i poduzetnika.
IVANČEVIĆ
Na žalost, još se ništa ne radi. Imamo dobre najave da će se osnovati institucije koje će poticati izvoz u Hrvatskoj, ali zanemaruje se jedna činjenica - da sva iskustva u Europi pokazuju da su zemlje koje su išle tim putem trebale bar do tri godine da bi takva institucija dala prve vidljive pozitivne rezultate. Ako danas stavimo u funkciju takvu instituciju, trebati će čekati još više vremena, jer takve institucije kod nas, po pravilu, ne funkcioniraju peRSEktno.
RSE
Hrvatski izvoz raste prema prošloj godini prvenstveno zbog brodogradnje. U prvih pet mjeseci pokrivenost uvoza izvozom svega je 49 posto. Vanjsko trgovinski deficit Hrvatske iznosi 3,3 milijarde dolara. Ozbiljniji suficit je prema Bosni i Hercegovini. U prošloj godini u Bosnu i Hercegovinu izvezeno je robe za 892 milijuna dolara, a uvezeno za 231 milijun. I prema Srbiji i Crnoj Gori izvoz je bio 191 milijun dolara, a uvoz 77 milijuna. Znači li to da je za hrvatsko gospodarstvo regija sudbina?
IVANČEVIĆ
Regija je sudbina na više načina. Ne možemo izaći iz regije, jer smo tu locirani i moramo se orjentirati ka tim tržištima. Osim toga, zanemaruje se jedna vrlo bitna stvar - da većina zemalja, i drugdje lociranih u Europi ili svijetu, ogromnu većinu svoga izvoza realizira u susjedne zemlje. Nedavno sam bio u Belgiji. I Belgija 80 posto svoga izvoza realizira u susjedne zemlje. I mi bi po logici stvari morali očekivati da ćemo znatni dio izvoza realizirati prema susjednim zemljama.
RSE
Konfederacija hrvatske industrije i poduzetnika najavljuje organizirano lobiranje za hrvatske gospodarske interese u Europskoj uniji. Hrvatska u zemlje unije izvozi preko 50 posto roba, ali samo uspjeh na tržištima Europske unije garantirati će i ostanak na tržištima regije.
IVANČEVIĆ
Moramo se spremati za konkurenciju i u Europskim relacijama, jer bez toga bi smo mogli izgubiti poziciju prema određenim zemljama koje se također otvaraju prema tržištima u okruženju. I mi ćemo testirati, već za godinu ili dvije, da li smo uistinu konurentni, jer će tržište Srbije i Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Albanije za godinu dana biti jednako interesantno i velikim svjetskim kompanijama, kao i našim kompanijama, koje sada imaju malo bolju poziciju na tim tržištima nego na tržištima Europske unije.
XS
SM
MD
LG