Dostupni linkovi

Refinansiranje kredita – novim kreditima


RSE
Čemu uopće novi stendbaj? Za Radio Slobodna Evropa pojašnjava ekonomski analitičar zagrebačkog „Jutarnjeg lista“ Ratko Bošković:
BOŠKOVIĆ
Budući da Hrvatska nije u stanju vraćati postojeće kredite iz vlastitih prihoda, ona mora svaki put kad dođe na naplatu neki stari kredit, otići u neku banku i prodati nove državne obveznice, odnosno dići novi kredit i njime platiti stari kredit. Banke jednostavno neće odobriti takav kredit ako procijene da je rizičnost previsoka. Znači stendbaj s MMF-om je potvrda jednog međunarodnog financijskog policajca ili jedne vjerodostojne međunarodne financijske institucije, da će Hrvatska ipak biti u stanju odplatiti taj novi kredit, odnosno da će njena makroekonomska politika biti takva da će biti dovoljno prihoda i dovoljno sigurnosti za održavanje te njene kreditne sposobnosti.
RSE
Šukeru je bilo posebno važno što se i MMF složio sa procjenom da je Račanova Vlada ostavila deficita u prošloj godini u visini od 6,3 posto bruto društvenog proizvoda. Sveučilišni profesor na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu i donedavni ministar financija Mato Crkvenac u izjavi za naš radio kaže kako je HDZ-ovo inzistiranje na navodnom velikom deficitu samo traženje alibija:
CRKVENAC
Sva buka oko ranijih obveza, dugova i svega drugog je zapravo samo pripremanje alibija za ono što će doći i biti će loše.
RSE
Dva su temeljna cilja Vlade i MMF-a u novom stendbaju – smanjenje vanjskog duga i smanjenje deficita i to sa 6,3 na 4,5 posto, dakle za punih pola milijarde dolara. Zato Vlada već prije ljeta planira predložiti rebalans proračuna u kojem će, ili toliko povećati prihode, ili toliko smanjiti rashode. Crkvenac je skeptičan:
CRKVENAC
Prihodi se ne mogu povećati. Šuker je rekao da će povećati godišnje prihode samo boljom naplatom tih prihoda od poreza, a njima prihodi od poreza rastu sporije nego nama i to su, naravno, bile zablude. Prihoda nema, ne može se odustati od nekih obećanja, koja se i tako ne izvršavaju, pitanje je šta je s penzionerima i svima drugima, zdravstvo je zaglavilo i mnogo drugog. Na području plaća ne mogu ništa učiniti, broj funkcionara su povećali, nema nikakve reforme uprave, troškove su skoz skresali tako da neke službe jedna funkcioniraju, o tome ne bih smio ni govoriti, i zapravo će uslijediti daljnje smanjenje samo onoga što služi razvoju i projektima.
RSE
Bivši ministar financija ne očekuje da se HDZ-ovi napadi na Račanovu Vladu utišaju, čak naprotiv:
CRKVENAC
Ja očekujem da će to trajati jako dugo i da će cijelo vrijeme sve to što je bilo u prošlosti biti krivo za to što Vlada ne može ništa napraviti.
XS
SM
MD
LG