Dostupni linkovi

Pretučen novinar Radio Berana


Montenegro, Tufik Softic, journalist of Radio Berane, 2Nov2007
Montenegro, Tufik Softic, journalist of Radio Berane, 2Nov2007

Novinar Radio Berana, magistar sociologije, Tufik Softić, do prije mjesec urednik tog javnog radio servisa i saradnik podgoričkog dnevnika „Republika“ i još nekoliko medija iz regiona, koji se bavio istraživanjem kriminala, pretučen je sinoć u klasičnoj sačekuši ispred svoje kuće u Beranama. Napad se dogodio nakon prijetnji koje su mu upućivane zbog tekstova koje je objavljivao.

Policija traga za počiniocima brutalnog premlaćivanja novinara Tufika Softića i zbog istražnih radnji koje se vode danas nam nije bilo moguće dobiti zvaničnu informaciju o tom događaju zbog kog je, nezvanično saznajemo iz vrha beranskog MUP-a, nekoliko lica zadržano u MUP-u, a par desetina pozvano na informativne razgovore. Lokalno novinarsko udruženje uputiće oštar protest i zahtjev da se počinioci tog nedjela uhvate i kazne. „Tufika Softića su pokušali da ubiju“, kaže novinar Mićo Sekulović:

„Ovaj napad na kolegu Softića je napad na slobodnu demokratsku riječ koje je, na žalost, sve manje u Crnoj Gori. To je inače i po mom mišljenju, ali i po mišljenju stručnjaka, klasičan pokušaj ubistva. Povrede su locirane u predjelu glave što pokazuje da su nasilnici i batinaši činjeli da ga ubiju i nadam se da će državni organi ovoga puta efikasno obaviti svoj zadatak. Mada na uviđaju poslije ovog nečuvenog incidenta nije bilo predstavnika tužilaštva niti istražnog sudije, što je u najmanju ruku začuđujuće“.

Podsjetimo. U razbojničkoj sačekuši koja mu je postavljena ispred kuće u centru Berana novinar Tufik Softić pretučen je udarcima bejzbol palicama. U razgovoru za naš radio Tufik Softić koji se sada nalazi van životne opasnosti opisuje:

„Klasična sačekuša. Sačekali su me ispred kuće da parkiram auto, čuo sam neku tutnjavu iza sebe. Uspio sam samo da se okrenem i vidim tri osobe kako mi dolaze sa navučenim kapuljačama preko glave. Dobio sam strašne udarce u glavu, svi udarci su bili strahovito jaki i bolni, počeo sam da dozivam u pomoć. Istrčala je mlađa ćerka od devet godina, ona jevidjela stravičnu lokvu krvi ispod mene. Krv mi je išla kao iz česme“.

RSE: S obzirom da ste prepoznatljivi kao istraživač kriminala, može li se tu tražiti motiv?

Sofić: Mogu samo da nagađam. Bilo je u posljednih pola godina nekih direktnih prijetnji zbog nekih tekstova. Ja sad samo mogu da nagađam kad nijesam prepoznao nikog.

RSE: Da li se sjećate Ilije Bakića?

Softić: Da, sjećam se odlično i znam ko ga je premlatio i jedna od tih osoba je i meni prijetila, ali ja tu osobu nijesam prepoznao.

Ilija Bakić je nekadašnji novinar „Dan“-a iz Berana i pretučen je prije tri godine, takođe u centru grada od strane osoba koje nikada zvanično nijesu otkrivene. Neposredno nakon tog batinanja Bakić je napustio Crnu Goru, a iz bolnice, gdje sada leži i Tufik Softić, za naš radio je, podsjetimo, Bakić kazao da se neće vraćati novinarstvu:

„Ne, stvarno više nemam snage da pišem, ne zato što sam kukavica, nego mislim da je to besmisleno u ovoj zemlji. Ovo je samo dno dna, više nema kud gore od ovoga. Prvom prilikom ću grabiti da odem iz ove zemlje. Evo šta mi se sad dešava u evropskoj, proatlantskoj, ko zna kakvo još atributivno ime, Crnoj Gori“.

Tufik Softić, novinar pretučen u Beranama:

„Vjerovatno ovaj posao mora neko da radi. Ovaj posao nosi dozu rizika kao još vjerovatno neke profesije nosi dozu rizika. Šta da radimo, moramo da radimo svoj posao“.

Bez medijskih nema ni drugih sloboda

Novinarske organizacije i dio političkih partija osudili su napad na novinara Tufika Softića. Tim povodom za Radio Slobodna Evropa govore i izvršni direktor Udruženje nezavisnih elektronskih medija Ranko Vujović i direktor lista „Vijesti“ Željko Ivanović koji je takođe napadnut početkom septembra u Podgorici.

Osuđujući napad na novinara Tufika Softića izvršni direktor Udruženja nezavisnih elektronskih medija Ranko Vujović je rekao da novinarski posao postaje sve opasniji, te da novinari nijesu zaštićeni u državi Crnoj Gori:

„Mislim da je krajnje vrijeme da se stvarno taj ambijent mijenja i da u toj akciji moraju učestvovati i država i medijska zajednica, jer nešto mora definitivno da se uradi. Novinarima koji svaki dan strijepe hoće li ih neko ubiti, pretući ili na bilo koji drugi način ugroziti neće biti napretka ni u ovoj državi. Znamo da su mediji neka lokomitiva demokratizacije društva sa ovako pretučenim i uplašenim medijima neće biti ni drugih sloboda ovdje, ne samo medijskih“.

Napad na Softića je direktna posljedica rada policije u svim ranijim slučajevima. Nemoć policije da rasvijetli bilo koji ozbiljniji slučaj koji se odnosi na napad na slobodu javne riječi i drugačije mišljenje je uzrok izvršenja novih napada, kaže direktor dnevnog lista „Vijesti“ Željko Ivanović koji je takođe napadnut početkom septembra u Podgorici. Pravljenje farse od istrage povodom napada na direktora „Vijesti“ direktno utiče da se takvi slučajevi ponove. Željko Ivanović:

„Stavljanje tačke, pravljenje farse od istrage oko moga slučaja, slučaj stavljanja tačke time što su dvojica ljudi koji nemaju nikakve veze ni kao nalogodavci ni kao izvršioci sa napadom od 1.septembra, širom otvaranje vrata po Crnoj Gori da se takve stvari događaju i drugim ljudima, to jest i drugim novinarima ili bilo kome ko digne glas i koji izrazi različito mišljenje od onoga koje propagira vladajući režim u Crnoj Gori. Ja sam to rekao i gospodinu Veljoviću, a to sam rekao i istražnom sudiji u procesu koji je u toku. Na žalost, evo petnaest dana pošto sam to izjavio u sudu desilo se ovo u Beranama i to je nastavak te priče koja ima za cilj da se uvede cenzura, da se uvede autocenzura, da se unese strah“.

Povodom napada na novinara Tufika Softića oglasile su se nevladine organizacije i dio političkih partija koje su osudila napad, uz poziv državnim organima da što prije pronađu počinioce.

XS
SM
MD
LG