Dostupni linkovi

Hrvatska korak bliže kupnji novih lovaca?


Borbeni avioni F16
Borbeni avioni F16

U hrvatskoj Vladi za sada nisu ni demantirali ni potvrdili navode hrvatskih medija kako je Međuresorno vojno-civilno povjerenstvo za nabavu novih višenamjenskih borbenih aviona– nakon što nisu htjeli da ta tema opterećuje izbornu kampanju za predsjednika – konačno odlučilo da će zahtjeve za ponudu (Request for proposal, RfP) poslati na adrese sedam država, navode hrvatski mediji.

Od Sjedinjenih država tražit će se ponuda za novi lovac F-16 block 70/72, a od Švedske za novi Gripen. Od Grčke, Norveške i Izraela tražit će se ponuda za rabljene američke F-16, od Italije za rabljeni lovac Eurofighter Typhoon i od Francuske za rabljeni dvomotorac Rafale.

Rok za dostavu ponuda je 7. svibnja, 3 mjeseca je ostavljeno za njihovu analizu, a potom se ide u finalizaciju posla.

U opoziciji podsjećaju da je prošlo punih godinu dana od propasti posla sa Izraelcima oko kupovine rabljenog američkog F-16 sa izraelskom opremom u varijanti "Barak", jer Sjedinjene države zabranjuju prodaju svojeg naoružanja sa ugrađenim tuđim komponentama.

Iako su predstavnici izraelskog Ministarstva obrane siječnja prošle godine stigli u Zagreb i preuzeli odgovornost za propast posla, u opoziciji podsjećaju da je posao sa hrvatske strane bio u potpunosti u rukama ministarstva obrane i resornog ministra Damira Krstićevića.

Socijaldemokratski član parlamentarnog Odbora za obranu Franko Vidović za Radio Slobodna Europa (RSE) kaže:

"Od nabave aviona ne treba odustati – oko toga smo složni svi na političkoj sceni. Ministar svojim radom nije opravdao povjerenje opozicije, ali ni vladajućih. Pogrešan način vođenja prethodnog natječaja doveo je do njegovog kraha, i sada se pokušava nešto u zadnji čas. Mi jesmo za to da se nabave avioni – želimo zadržati tu sposobnost u hrvatskim Oružanim snagama – ali želimo da ih se nabavlja iz prve ruke, znači od onoga tko te avione i proizvodi."

Ako bi se išlo u nabavu eskadrile od 12 rabljenih aviona, cijena bi –navode mediji – bila nekoliko stotina milijuna dolara, a za eskadrilu novih - i do milijardu dolara. Ovih 7 zemalja izabrano je između 5 iskaza interesa za prodaju novih i 8 iskaza interesa za prodaju rabljenih aviona, koji su stigli na poziv Vlade upućen krajem kolovoza prošle godine, i zaključen mjesec dana kasnije.

Ranije, odmah nakon propasti posla s Izraelcima, spominjala se izravna pogodba sa Sjedinjenim državama ili Švedskom i premijer Andrej Plenković se – prema navodima medija – već prošle veljače sastao sa predstavnicima Lockheed Martina i Saaba.

Također, mogućnost izravne nagodbe s Amerikancima spominjao je i nedavno izabrani budući hrvatsku predsjednik Zoran Milanović.

Do zaključenja ovog teksta nismo dobili iz njegovog ureda odgovor ostaje li on pri toj opciji. Civilni supredsjedatelj Povjerenstva za nabavu aviona, predstojnik Plenkovićevog kabineta Zvonimir Frka-Petešić bio je u izjavi novinarima oko toga suzdržan:

"Nisam siguran da bi to bilo najsretnije, jer bismo de fakto suzili manevarski i pregovarački prostor. Ako imate samo jedan izbor, vaš manevarski prostor je potpuno sužen, i onda ste na milosti i nemilosti vašeg jedinog sugovornika," pojašnjava supredsjedatelj Povjerenstva.

Pregovori "jedan na jedan" slijede tek na samom kraju postupka, najavljuje Frka Petešić:

"Na kraju cijelog tog procesa bit će ugovor koji će biti 'G2G' (Government to Government, vlada s vladom) i u tom postupku će biti itekako prostora za pregovore," najavljuje Frka- Petešić.

Za sada hrvatsko nebo čuvaju u Ukrajini remontirani Mig-21 Bis, za koje do 2023. i 2024. godine treba naći zamjenu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG