Dostupni linkovi

Plenković: Moralna nepravda prema Hrvatima


Andrej Plenković
Andrej Plenković

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izrazio žaljenje zbog presude Haškog suda koji je potvrdio kazne Slobodanu Praljku, Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću.

Izrazio je saučešće poodici Slobodana Praljka koji je preminuo u bolnici nakon što je u haškoj sudnici popio otrov.

"Njegov čin koji govori o dubokoj moralnoj nepravdi prema hrvatskom narodu. Izražavamo sućut svim žrtvama u Bosni i Hercegovini", poručio je premijer Hrvatske.

Plenković je podsjetio na podršku Hrvatske Bosni i Hercegovini u vrijeme rata, te na činjenicu da bez Hrvata Bosna i Hercegovina ne bi mogla postati samostalna država, jer su Hrvati na refernudmu glasali za to.

"Hrvatska je prekinula srpsku opsadu Bihaća u dogovoru s Armijom BiH. U savezništvu s Armijom BiH oslobodila je veliki dio BiH čime je omogućen završetak rata. Pružali smo utočište stotinama tisuća izbjeglica iz BiH bez obzira na nacionalnu pripadnost", rekao je Andrej Plenković.

Plenković je istakao da Vlada Republike Hrvatske smatra kako se ovom presudom na pogrešan način aludira na ulogu hrvatskog držvanog vrha u ratnim zbivanjima u Bosni i Hercegovini devedesetih godina. Tu Plenković misli na "neuvaženja elemenata iz žalbi šetorice Hrvata na prvostepenu presudu".

"Potvrđeno je da u nadležnosti ovog suda nije zaključivanje o odgovornosti države Hrvatske. Smatramo da državni vrh u tim vremenima nije mogao biti povezan s činjenicama kakve su interpretirane u presudi iz 2013. godine", rekao je Plenković.

Naglasio je kako je apsurdno da ni u jednoj presudi do sad nije utvrđena odgovornost srpskog državnog vodstva zbog sudjelovanja u udruženom zločinačkom podhvatu.

"U svjetlu svega navedenoga razmotrit ćemo mogućnosti kako bi osporili navode iz današnje presude", rekao je Plenković.

Na pitanje novinara kako komentariše izjavu zastupnice Vesne Pusić koja je rekla kako je ovo presuda tadašnjem političkom vodstvu Republike Hrvatske, premijer Plenković je istaknuo kako odbacuje i ne prihvaća takve ocjene.

"Politka prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana prema BiH bila je uvijek usmjerena na to da se održi njena teritorijalna cjelovitost. Povijesne činjenice pokazat će da je Hrvatska bila ta koja je uvijek stajala uz BiH i podupirala je", naglasio je Plenković.

XS
SM
MD
LG