Dostupni linkovi

Pravilnik za rad Specijalnog suda Kosova prosleđen Ustavnom sudu


Ilustracija
Ilustracija

Predsednica Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu, sudija Ekaterina Trendafilova, danas je uputila Pravilnik o postupku i dokazima, inače ključni dokument za pokretanje sudskih procesa, Specijalizovanom veću Ustavnog suda na ocenu ustavnosti.

Sudije su prethodno na plenarnoj sednici usvojili izmene i dopune Pravilnika, nakon što je aprila 2017. utvrdjeno da devet od 208 pravila nisu u skladu sa Ustavom Kosova, saopšteno je iz Haga gde se nalazi sedište suda.

Ta pravila regulišu pitanja kao što su odsustvo sudija i nastavak suđenja, istražne mere koje preduzima specijalizovani tužilac, preispitivanje sudskog pritvora, kao i puštanje na slobodu lica kojima je pretresni panel izrekao oslobađajuću presudu.

Specijalizovano veće Ustavnog suda sada ima obavezu da, u roku od najviše 30 dana, preispita Pravilnik kako bi se obezbedila njegova usklađenost sa Ustavom Kosova.

Ukoliko bude potvrđen, Pravilnik stupa na snagu sedam dana od donošenja odluke Specijalizovanog veća Ustavnog suda.

"Od tog trenutka, Specijalizovana veća će biti u potpunosti spremna za sudski rad i vođenje sudskih postupaka", navodi se u saopštenju.

Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu, sa sedištem u Hagu istraživaće zločine koje su "pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova počinili nad etničkim manjinama i političkim rivalima" od 1998. do kraja 2000. godine, koje je u svom izveštaju Savetu Evrope naveo švajcarski senator Dik Marti.

XS
SM
MD
LG