Dostupni linkovi

Opozicija predala zahtev za rušenje Vlade Kosova


Zgrada Vlade Kosova, Priština
Zgrada Vlade Kosova, Priština

Kosovska opozicija predala je Skupštini Kosova peticiju sa dovoljnim brojem potpisa poslanika za izglasavanje nepoverenja vladi.

Peticiju je pokrenula opoziciona Inicijativa za Kosovo Fatmira Ljimaja, a podržali su je i poslanici opozicione Alijanse za budućnost Kosova i pokreta Samoopredeljenje, te pojedini poslanici vladajućih stranaka.

U zahtevu se navodi da trenutna vladajuća koalicija Demokratske partije Kosova i Demokratskog saveza, kao i pripadnika manjinskih zajednica, nije uspela da reši suštinske probleme sa kojima se suočava Kosovo, a kao posledica toga zemlja je više od godinu i po dana u političkoj krizi.

Sakupljeno je potrebnih 40 potpisa.

Nakon predaje peticije opozicija se obratila i medijima.

Valjdete Bajrami iz Inicijative za Kosovo zatražila je i od preostalih poslanika koji nisu potpisali peticiju da budu prisutni na sednici kada se ona sazove i da podrže nepoverenje vlade.

Aida Durguti iz Samoopredeljenja rekla je da je trenutna vlada neodgovorna i da za to treba da snosi odgovornost, o čemu treba da odluči Skupština.

"Očekujemo da će poslanici bez razlike, pripadaju li opoziciji ili poziciji delovati u interesu zemlje", istakla je Durguti.

Palj Ljekaj iz Alijanse za budućnost Kosova naveo je da je Kosovo sa trenutnom vladom prošlo kroz tri teške godine, ali dodao da će današnji korak služiti zemlji.

On se zahvalio svim poslanicima, posebno onima iz pozicije koji su potpisali peticiju.

"Ubeđen sam da ćemo uspeti u tome", kazao je Ljekaj.

S druge strane, ministar ekonomije iz redova Demokratskog saveza premijera Kosova Avdulah Hoti reagovao je na Fejsbuku navodeći da su većina potpisnika poslanika oni koji su uzrokovali probleme na Kosovu, na koje se opozicija poziva.

"Ne razumem gde je etika političkog delovanja. Kako se može kritikovati zakon o Trepči? Osiguravam vas da ovakve peticije neće zaustaviti antikoruptivne politike koje su sada na sistematski način uspostavljene tokom Mustafine (premijer Isa Mustafa) vlade", naveo je on.

Na osnovu Ustava Kosova, glasanje o poverenju se razmatra na Skupštini ne kasnije od pet i ne ranije od dva dana od podnošenja zahteva.

Predstoji sastanak predsedništva Kosova koje treba da zakaže sednicu po tom pitanju.

Ukoliko je predlog o nepoverenju Vlade uopšte izglasan, Vlada se smatra u ostavci i raspisuju se prevremeni izbori.

Nepoverenje vlade se smatra usvojenim kada za to glasa više od polovine poslanika Skupštine Kosova, od ukupno 120.

XS
SM
MD
LG