Dostupni linkovi

Džaferi traži da mu se omogući da radi kao predsjednik Sobranja


Talat Džaferi, arhivska fotografija
Talat Džaferi, arhivska fotografija

Novozabrani predsjednik makedonskog parlamenta Talat Džaferi zatražio je pismeno od generalnog sekretara Sobranja da skupštinska administracija omogući da to zakonodavno tijelo počne ponovno funkcionirati sa njim kao novim predsjednikom.

Poslanici VMRO DPMNE koji osporavaju izbor poslanika stranke DUI Talata Džaferija kojeg je izabrala parlamentarna većina za predsjednika makedonskog parlamenta, okupili su se u kabinetu predsjednika Sobranja, zajedno sa predsjedavajućim konstitutivne sjednice Trajkom Veljanvskim.

Poslanik VMRO DPMNE Antonio Milošoski je preko svog Facebooka profila poručio da Makedoniji "nije potreban nelegalni predsjednik Sobranja, nelegalna vlada i stvaranje paralelnih institucije, koje mogu da izazovu štetne i nepopravljive posljedice".

Poslanik i visoki funcioner DUI Artan Grubi je izjavio da nisu točne informacije koje su objavili pojedini mediji, da poslanici VMRO DPMNE "živim štitom ne dozvoljavaju novom skupštinskom predsjednikuda uđeu svoj cabinet".

Grubi je istakao da poslanici parlamantarne većine, zajedno sa predsjednikom Talatom Džaferijem, obavljaju svoje administrativne obaveze.

Novi predsjednik Sobranja Talat Džaferi je jutros došao na posao u parlament, nakon što je jučer, poslije prvog službenog sastankana toj funkciji sa visokim funcionerom State depratmneta Hojt BrianomJiem, rekao da će već u utorak pokušati da Sobranje "stavi u funkciju normalnog rada".

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG