Dostupni linkovi

Beograd: Obeležena 22. godišnjica operacije “Bljesak”


Srpske izbeglice iz Hrvatske
Srpske izbeglice iz Hrvatske

U Crkvi Svetog Marka u Beogradu danas je služen parastos povodom 22 godine od stradanja srpskih civila u Zapadnoj Slavoniji u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Bljesak".

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta naglasio je da ni 22 godine od “zločinačke akcije Bljesak" ne postoji spremnost u Hrvatskoj da budu kažnjeni nalogodavci, počinioci zločina nad srpskim vojnicima i civilima, niti postoji spremnost da se priznaju srpske žrtve.

Hrvatske vojne i policijske snage izvele su 1. i 2. maja 1995. godine u Zapadnoj Slavoniji, koja je tada bila pod zaštitom UN, akciju "Bljesak" u kojoj je za samo 36 časova oslobođeno je oko 500 četvornih kilometara teritorija koje su zaposele snage samoproglašene Republike srpske krajine i uspostavljena kontrola nad autoputem Zagreb-Lipovac.

Srpski izvori navode da je tom prilikom ubijeno 283 Srba, od kojih 55 žena i 11 dece, te protjerano oko 15.000 Srba. Istovremeno, Hrvatski helsinški odbor je zabeležio da je poginulo 83 Srba

Nakon ove operacije, čelnik pobunjenih Srba Milan Martić naredio je odmazdu. U raketiranju Zagreba poginulo je 7 civila a 200 ranjeno.

XS
SM
MD
LG