Dostupni linkovi

Lajčak: Ratifikacija ulaska Crne Gore u NATO sjajna vest za Zapadni Balkan


Politika otvorenih vrata NATO se isplatila, poručio je Lajčak na Tviteru
Politika otvorenih vrata NATO se isplatila, poručio je Lajčak na Tviteru

Šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak pozdravio je kao sjajnu vest za ceo region Zapadnog Balkana i mudru odluku crnogorskih poslanika u petak da izglasaju ulazak u NATO.

"Crnogorski parlament upravo je glasao za ulazak u NATO. Dobra odluka. Sjajna vest za Alijansu i region Zapadnog Balkana. Politika otvorenih vrata NATO se isplatila", poručio je Lajčak na Tviteru, prenosi Beta.

Lajčak je inače prošle sedmice optužio Zapad i Evropsku uniju da je prvo ubedila Zapadni Balkan da je njena uloga nezamenljiva u rešavanju problema a onda napustila region da on sebi pomogne sam.

U komentaru za slovački dnevnik Pravda Lajčak je upozorio povodom poslednjih oživljavanja ideje Velike Albanije i reakcija iz Beograda, da u srcima i glavama Balkanaca i dalje preživljava duboko ukorenjeni nacionalizam i jednako duboko osećanje istorijske nepravde.

"Buter je i na našoj kolektivnoj evropskoj glavi. EU je dobrovoljno pod pritiskom drugih kriza ispraznila region koji je za nas bio prirodan", napisao je Lajčak.

Šef slovačke diplomatije zatražio je zato da evropske institucije stvore posebnu misiju za Zapadni Balkan, kao što je ima MMF a koja bi sa pojedinim zemljama radila u kontinuitetu a ne samo povremeno.

XS
SM
MD
LG