Dostupni linkovi

Macron i dalje ubjeljiv u anketama, podrška Merkel i Zidana


Emmanuel Macron i Marine Le Pen suočiće se u drugom krugu predsjedničkih izbora u Franscukoj 7. maja
Emmanuel Macron i Marine Le Pen suočiće se u drugom krugu predsjedničkih izbora u Franscukoj 7. maja

Francuski kandidat centra Emmanuel Macron pobjednik prvog kruga predsjedničkih izbora u Francuskoj u nedjelju, i dalje prema novom ispitivanju javnog mnjenja ubjedljivo pobeđuje u drugom krugu 7. maja.

Prema u petak objavljnom sitraživanju Odoxa, on ima 59 posto podrške što je ipak tri osto niže od ranijih anketa koje su mu davale prednost od 61 posto.

Liderka ekstremno desnog Nacionalnog fronta, Marine Le Pen pak ima 40 posto podrške, što je 1 posto više od ranijih istraživanja.

Istraivanja Odoxa je pokazalo je i da će 40 posto ispitanika koji su u prethodnom krugu u nedjelju podržali konzervativnog kandidata Francoise Fillona, 7. maja glasati za Macrona, kao i 40 odsto glasača ekstremno lijevog kandidata Jean-Luc Melenchona, dok će se 40 procenata njegovih birača uzdržati.

Bivši premijer, Fillon i Melenchon su osvojili po malo više od po 19 posto biračkog tijala Franacuske.

Fillon se baš kao i kandidata socijalista Benoit Hamon, odmah izjasnio da će podržati Macrona, koga podržavaju i sadašnji i bivši predsjednici Frnacuske, Francoise Hollande i Nicolas Sarkozy, kao i aktuelni i bivši premijeri Bernard Cazeneuve i Mauel Valls.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, koja mu je i ranije dala podršku baš kao i bivši predsjednik SAD Barack Obama, i danas je izjavila da će Manuel Macron biti "jak predsjednik" Francuske.

Macronu je iako ne eksplicitnu kao Merkelova danas podršku dao i proslavljna francuska fudbalska ikona Zinedine Zidane.

Sada trener madridskog Real Madrida nekadašnji kapiten zlatne francuske fudbalske reprezentacije, Zidane je zapravo upozorio svoje sunarodnike da ne glasaju za Marine Le Pen liderku ekstremno desničarskog Nacionalnog fronta, iako je ona u utorak radi borbe za glasove u drugom krugu, privremeno napustila stranku.

"Sve je isto kao 2002.(u drugom grugu je bio otac Jean-Marie Le Pen), i ja sam jako daleko od tih ideja, od Nacionalnog fronta i mislim da treba da ih izbjegavamo što više možemo" rekao je Zidane koji se, kako navodi Reuters, često smatra kao jednom od najutcajnih figura u Francuskoj i jednim od najboljih fudbalera u svjetskoj istoriji "najvažnije sporedne stvari na svijetu".

Zidane, nacionalna ikona Francuske, rođen je u Marselju, a ima alžirske korijene.

XS
SM
MD
LG