Dostupni linkovi

Papa Franjo u Egiptu u dvodnevnoj istorijskoj posjeti


Papa Franjo sa egipatskim predsjednikom Abdel-Fatah al-Sisijem u Kairu 28. aprila 2017.
Papa Franjo sa egipatskim predsjednikom Abdel-Fatah al-Sisijem u Kairu 28. aprila 2017.

Papa Franjo je stigao u petak u Egipat u dvodnevnu istorijsku posjetu, gdje ga je svečano dočekao egipatski predsjednik Abdel-Fatah al-Sisi.

Nekadašnji general, sada šef države, ugostio je poglavara Svete stolice koji je u misiji čije je primarni cilj ujedniti hrišćane i muslimane u borbi protiv religioznog militantizma.

Sisi je rekao da islamski militanti koji čine terorističke akte u ime terorizma ne mogu tvrditi da su muslimani.

"Istinski islam ne naređuje ubistva nevinih" rekao je egipatski predsjednik, koji je pozvao na sveobuhvatnu strategiju u borbi protiv terora, dodajući da Egipćani u toj borbi plaćaju prekomjernu cijenu ali da su odlučni da poraze terorizam.

Papa Franjo je snažno podržao napore Egipta u borbi protiv islamističkih militanata poručujući da ova zemlja ima posebnu ulogu u promovisanju mira u regiji i "pobjeđivanju svakog nasilja i terorizma".

Tokom govora u Kairu u obraćanju egipatskim zvaničnicima i diplomatama iz cijelog svijeta, papa je takođe pohvalio predsjednika al-Sisija zbog borbe protiv religiozno inspirisanih napada, dok je istovremeno insistirao na " bezuslovnom poštovanje neotuđivih ljudskih prava".

Prije toga je papa Franjo pozvao svjetske lidere da učine nešto po pitanju sve uočljivije socijalne i ekonomske nepravde na sve strane koja, kako je rekao "može hraniti terorizam".

Papa je ohrabrio egipatskog predsjednika Sisija da nastavi borbu protiv militanata "Islamske države" koji u Egiptu sve intenzivnije napadaju egipatsku koptsku hrišćansku manjinu.

Papa je pozvao egipatske imame da uče svoje studente da odbacuju nasilje u ime Boga i da propovijedaju mir, dijalog i pomirenje".

Papa je to rekao prilikom posjete egipatskom Al Azhar Univerzitetu, gdje je 1000 godina stara sunitska islamska škola u kojoj su se i još uvjek obrazuju mnogi svjetski vjernici i učenjaci.

Papa je razgovarao sa velikim imamom šeikom Ahmedom al-Tajebom i drugim vjerskim učiteljima.

Kako kaže papa Franjo, vjerski lideri su u obavezi da "razobliče sve pokušaje pravdanja svake vrste mržnje u ime religije, i da osude sve pokušaje idolopoklonstva karikatura Boga".

Dok je veliki imam el-Tajeb snažno osudio islamski ekstremizam, egipatski provladini mediji su optužili univerzitet Al-Azhar da nije učinio dovoljno na iskorjenjivanu islamskog radikalizma.

XS
SM
MD
LG