Dostupni linkovi

Prijedlog o razrješenju Petrova poslan u saborsku proceduru


Božo Petrov predsjednik hrvatskog Sabora
Božo Petrov predsjednik hrvatskog Sabora

Vladajuća Hrvratska demokratska zajednica (HDZ) premijera Andreja Plenkovića tvrdi da ima većinu za smjenu predsjednika hrvatskog Sabora, lidera Mosta, Bože Petrova.

"Skupili smo 79 potpisa da se izglasa nepovjerenje Boži Petrovu, objavio je Gordan Jandroković i naglasio da je na taj način Petrov izgubio legimitet. Klub zastupnika HDZ-a i zastupnici drugih saborskih klubova poslali su prijedlog o razrješenju u saborsku proceduru".

Budući da prijedlog podnosi apsolutna većina zastupnika u Hrvatskom saboru, odnosno 79 zastupnika, traže da se taj prijedloga u skladu sa saborskim poslovnikom, odmah uvrsti u dnevni red sjednice Sabora kako bi se o njemu odmah mogla povesti rasprava, navodi se u prijedlogu objavljenom na internetskim stranicama Sabora.

Prijedlog za razrješenje Petrova su osim zastupnika HDZ-a i nacionalnih manjina, potpisali i zastupnici HDS-a Branko Hrg i Goran Dodig, Josip Salapić iz HDSSB-a, Hrvoje Zekanović iz HRAST-a i Darinko Kosor iz HSLS-a.

Potpis su dali i Kažimir Varda iz SMSH-a, reformist Darinko Dumbović te nezavisni zastupnik Željko Lacković. Potporu smjeni Petrova dala su i sva trojica zastupnika IDS-a, Boris Miletić, Giovanni Sponza i Tulio Demetlika te petero zastupnika HNS-a, Ivan Vrdoljak, Anka Mrak Taritaš, Nada Turina-Đurić Bernarda Toploko i Milorad Batinić, javlja portal Hrt.

Od Petrova očekuje da će se "ponašati u skladu s demokratskim standardima, a ne kao njegovi ministri", izjavio je ranije Gordan Jandroković.

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak izjavio je da će potpise koje su dali za razrješenje predsjednika Hrvatskog sabora Bože Petrova potvrditi i kod glasovanja u Saboru te da neće glasovati za novi prijedlog imenovanja koji će doći od HDZ-a na tu dužnost, jer nemaju jasnu sliku većine.

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je iznenada smijenio tri ministra iz Vlade ,članova Mosta a danas i 10 državnih tajnika iz političke grupacije.

XS
SM
MD
LG