Dostupni linkovi

Tillerson u UN: Strateško strpljenje sa Sjevernom Korejom okončano


Rex Tillerson predsjedava Savetom bezbjednosti UN o Sjvernoj Koreji, Njujork 28. april 2017.
Rex Tillerson predsjedava Savetom bezbjednosti UN o Sjvernoj Koreji, Njujork 28. april 2017.

Američki državni sekretar Rex Tillerson, koji je predsjedavao sjednicom Savjeta bezbjednosti Ujednjenih nacija o Sjevernoj Koreji u petak izjavio je da je politika strateškog strpljenja sa Pjongjangom okončana.

Tillerson je apelovao na Savjet bezbjednosti da "djeluje prije nego što to učni Sjeverna Koreja".

Ukoliko sada izostane reakcija o najurgentnijem pitanju na svjetu čovječanstvo može biti dovedeno na ivicu "katastrofalnih posljedica", tvrdi Tillerson.

Tillerson je predlaže nove sankcije protiv Pjongjanga, dodajući da se mora ići na dodatnu finansijsku izolaciju Sjeverne Koreje.

Rekao je i da su SAD otvorene za pregovore ali i da će upotrijebiti vojnu silu ako je neophodno.

Tillerson vjeruje da je prijetnja nuklearnog napada Sjeverne Koreje protiv Južne Koreje "stvarna".

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres je rekao da je alarmiran rizikom od vojne eskalacije na Korejskom poluostrvu.

"Nedostatak kanala komunikacije sa Sjevernom Korejom je opasan", rekao je Guterres.

"Moramo izbjeći pogrešne procjene i nerazumijavanja. Moramo reagovati odmah da izbjegnemo sukob i postignemo održvi mir" poručio je prvi čovjek svjetske organizacije.

Wang Ji prije sastanka Savjeta bezbjednosti u Njujorku 28. aprila 2017
Wang Ji prije sastanka Savjeta bezbjednosti u Njujorku 28. aprila 2017

Kina je na istoj sjedinici upozorila protiv vojne akcije.

"Upotreba sile neće riješiti razlike već će samo voditi većoj katastrofi", rekao je ministar vanjskih poslova Vang Ji.

"Kina nije glavna tačka problema na poluostrvu. Ključ za rješenje nuklernog pitanja na poluostrvu ne leži u rukama kineske strane " takođe je rekao Ji.

On je upozorio da je američko raspoređivanje antiraketnog sistema "Thaad" u Južnoj Koreji "ozbiljno podrilo" stratešku sigurnost Kine i najnijelo šetu između dvije strane oko problema Sjeverne Koreje.

Kineski ministar vanjskih poslova Vang Ji upozorio je u uoči sastanka Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija da je situacija na Korejskom poluostrvu na kritičnoj tački, te je poručio da napori u promovisanju mirovnih pregovora oko Sjeverne Koreje moraju biti pojačani.

Kako je rekao, u ovom je trenutku krucijalno nastaviti mirovne pregovore sa Sjevernom Korejom koji mogu biti bilateralni, trilateralni i multilateralni.

"Mirni sporazum nuklearnog pitanja na Korejskom poluostrvu kroz dijalog i pregovore predstavlja jedini ispravn izbor koji je praktičan i održiv" rekao je Wang Ji.

Jedno rješenje za nuklerni problem Pjongjanga je mirovni sporazum naglašava šef kineske diplomatije, uz poruku da Kina podržava punu implementaciju rezolucija Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija o Sjevernoj Koreji ali nije komentrisao pitanje unilateralnih sankcija.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Genadij Gatilov rekao je da je "ratoborna retorika u kombinaciji s nepromišljenim pokazivanjem mišića" prema Sjevernoj Koreji dovela do toga da se svijet ozbiljno pita da li će biti rata.

Gatilov je na sastanku u Savjetu bezbednosti UN u Njujorku upozorio da bi "jedna loša riječ ili pogrešno protumačen korak" mogli da izazovu "zastrašujuće i žalosne posljedice".

On je kazao da Rusija, koja se graniči sa Sjevernom Korejom, "s oprezom" posmatra razvoj situacije u tom regionu i osuđuje nuklearne i raketne probe Pjongjanga.

XS
SM
MD
LG