Dostupni linkovi

U Sobranju povrijeđen Zoran Zaev i još nekoliko poslanika


Povrijeđen lider SDSM Zoran Zaev
Povrijeđen lider SDSM Zoran Zaev

Lider SDSM-a Zoran Zaev i potpredsjednik Damjan Mančevski ozlijeđeni su nakon što je dio prosvjednika iz inicijative „Za zajedničku Makedoniju” ušao u press dvoranu skupštine i napao ih. Dio televizijskih kamera pokazalo je Zaeva krvavog čela. Uz Zaeva povrijeđeni su poslanici Radmila Šekerinska, te poslanici Saveza za Albance Zijadin Sela. Više osoba s povredama glave primljeno je u skopsku gradsku bolnicu.

Šefica EU diplomacije Federica Mogherini je u zajegničkom saopćenju sa Johannesom Hahnom navela da snažno osuđuju napad na poslanike u Skopju.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova i policija moraju garantirati sigurnost parlamenta i njegovih članova" kaže se u saopćenju u kojem se pozdravlja izbor Xaverija za predsjednika parlamenta.

"Evropska unija je uvjerena da je politički dijalog u institucijama jedini put naprijed i apeliramo na sve političke aktere da poštuju Ustav zemlje i djeluju u duhu sa demokrtskim principima, pristojnošću i zdravim razumom" poručila je Mogherini , dodajući da je Makedonija zemlja kandidat i da je EU spremna raditi sa parlamentom na nužnim reformama na putu prema EU.

Grupa ambasadora u Skopju također je večeras pozvala na prekid nasilja i smirivanje tenzija. " Potreban je dijalog, a ne nasilje."

Аmbasadorica OESC'a u Skopju Nina Soumalainen upozorila je na svom Twitteru da policija mora garantirati sigurnost parlamenta i poslanika.

Lider VMRO-DPMNE Nikola Gruveski preko svoga Facebooka također je pozvao na smirivanje strasti. te napisao da narod ne treba nasjedati na provokacije SDSM.

Istodobno prosvjednici opkoljavaju zgradu parlamenta i spriječavaju ulazak i izlazak iz Sobranja.

Telefonske i internet veze u Skupštini su otežane. Novinarka Radija Slobodna Evropa javlja da je u Sobranje nakon izbora nove većine i predsjednika parlamanta u zgradu ušla grupa muškaraca u crnom, sa maskama na licu. Oni navodno kao taoce drže grupu poslanika iz nove parlamentarne većine.

Prosvjednici koji su upali u parlament uništavali su vrata, otimali novinarima telefone i kamere.

Podsjetimo, prethodno je makedonsko Sobranje dobilo novog predsjednika. To je Talat Xhaferi iz redova Demokratske unije za integraciju, albanske političke partije. Dobio je 61 glas. On je prvi Albanac izabran na funkciju predsjednika Sobranja od nezavisnosti Makedonije 1991.

Stotine prosvjednika u dvorani pjevaju himnu i uzvikuju Makedonija, "neće proći" izbori, te vrijeđaju Albance. Neki od njih su u hodniku, a neki pokušavaju ući u dvoranu gdje su Zoran Zaev, poslanici DUI i novinari . Naš reporter iz skupštine, izvještava o napetostima jer su neki prosvjednici pokušali ući u press dvoranu.

Naime, nešto prije 18 sati poslanici Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) su u Sobranju zatražili da se izabere predsjednik parlamenta. Zastupnici SDSM tada su zapjevali makedonsku himnu, nakon čega su im se pridružili i zastupnici iz VMRO-DPMNE .

U stadionskoj atmosferi, zastupnici iz SDSM skandirali su „glasanje” , poslanici iz VMRO-DPMNE „izbori”.

Potom su poslanici iz VMRO-DPMNE u skupštini počeli pjevati „Jedno ime mi imamo”, dok su njihovi kolege iz SDSM-apjevali pjesmu koje je bila zaštitna himna Šarene revolucije.

Istodobno ispred parlamenta se održava prosvjed. “Netko pokušava napraviti puč u Sobranju što nećemo dopustiti “rekao je Bogdan Iliescu iz inicijative „Za zajedničku Makedoniju” na protestuu Skopju.

Prosvjednici su uzvikivali da traže izbore koji su put za izlazak iz krize.

Prosvjednici su upali u parlament. Atmosfera je vrlo napeta.

XS
SM
MD
LG