Dostupni linkovi

Tači: Rasvetliti sudbinu nestalih na Kosovu


Hašim Tači na obeležavanju Dana nestalih lica, Đakovica, 27. april 2017.
Hašim Tači na obeležavanju Dana nestalih lica, Đakovica, 27. april 2017.

Kosovo danas obeležava nacionalni Dan nestalih lica, a tim povodom je predsednik Kosova Hašim Tači prisustvovao okupljanju u Meji kod Đakovice.

Srpske vojne i policijske snage masakrirale su 377 stanovnika Meje na današnji dan 1999. godine.

"Žrtva i veliki bol Meje, su ti koji su zaključili Nedelju nestalih lica i žrtava srpskog državnog terora svuda na Kosovu, kao što su Ćirez, Likošan, Prekaz, Račak, Kruša, Izbica, Rezala, Čikatovo, Poklek i Ćušk i bilo gde, gde su nedužni stanovnici trpeli tokom ratnih godina. Sloboda i nezavisnost Kosova u njenim temeljima imaju krv i živote palih boraca i mučenika. Dakle, za borce i mučenike Kosova je institucionalna počast doživotna", rekao je predsednik Tači.

On je dodao da sloboda nije potpuna "bez kažnjavanja zločinaca za ubijena i masakrirana lica i bez rasvetljavanja sudbine nestalih, kao i pokopanih unutar i van Kosova".

Ceneći rad državnih i međunarodnih institucija po pitanju nestalih, Hašim Tači je dodao da porodice s pravom traže da se još više uradi povodom rasvetljavanja istine o njihovim voljenima.

"Ali, ono što je van mogućnosti uticaja naših institucija ostaje na međunarodnoj zajednici da vrši ozbiljan pritisak na zvanični Beograd, koji poseduje arhive i tačne podatke o delovanju srpske vojske i policije", rekao predsednik Kosova.

Kosovo traga za 1.666 nestalih lica.

XS
SM
MD
LG