Dostupni linkovi

Branitelji blokirali granični prijelaz Bijača


Branitelji blokirali granični prelaz Bijača
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:22 0:00

Nekoliko stotina pripadnika Udruge "Zaboravljeni branitelji" iz Hercegovine blokirali su granični prijelaz Bijača, koji se nalazi u blizini Ljubuškog, javio je dopisnik RSE sa lica mjesta.

Oni traže da Parlament Federacije BiH, na sjednici koja se održava u Sarajevu, usvoji Rezoluciju o braniteljima, te braniteljski dodatak.

U Rezoluciji se traži izrada Zakona o jedinstvenom registru pripadnika Oružanih snaga FBiH i objava popisa korisnika prava.

"Ostat ćemo tu dok se ne riješi naše pitanje, ukoliko Parlament Federacije BiH danas ne usvoji Rezoluciju", kazao je predstavnik Udruge Petar Ereš.

Blokada Bijače
Blokada Bijače

Bivši ratni veterani jučer su protestovali u Ljubuškom, očekujući da se susretnu sa predsjednikom Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Draganom Čovićem, koga smatraju odgovornim za postojeću situaciju, a koji je imao zakazan sastanak sa načelnikom Općine Ljubuški.

Do sastanka nije došlo, jer se Čović nije ni pojavio u Ljubuškom.

Parlament Federacije BiH polovinom aprila odbio je da u dnevni red uvrsti Rezoluciju o braniteljima, a u toku sjednice su ispred sjedišta parlamenta protestovali bivši borci.

Nakon što ova tačka nije uvrštena, ratni veteran su najavili održavanje protesta i blokadu graničnih prijelaza.

XS
SM
MD
LG