Dostupni linkovi

Četiri vjerska predstavnika na četiri stratišta BiH


Vrhbosanski kardinal Vinko Puljić vodio molitvu na stratištu u Križančevom selu, 24. april 2017.
Vrhbosanski kardinal Vinko Puljić vodio molitvu na stratištu u Križančevom selu, 24. april 2017.

Članovi Međureligijskog vijeća BiH posjetili su danas mjesta stradanja Srba, Hrvata, Jevreja i Bošnjaka na lokalitetima Kazani kod Sarajeva, Križančevo Selo i Kruščicu u opštini Vitez, te Korićanske stijene u opštini Kneževo.

Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije je služio molitvu na lokalitetu Kazana na području planine Trebević kod Sarajeva.

Na tom mjestu su pripadnici Armije BiH tokom 1992. i 1993. godine iz stanova u Sarajevu odvodili Srbe i Hrvate, ali i pojedine Bošnjake, ubijajući ih i bacajući tijela u jamu. Iz te i drugih jama u okolini su nakon rata izvađeni posmrtni ostaci 29 osoba.

Pored posjete Kazanima, organizovana je posjeta Križančevom selu i Krušćici u opštini Vitez, u srednjoj Bosni, gdje su u decembru 1993. godine, pripadnici Armije BiH ubili, prema dostupnim podacima, 44 osobe, a čitavo selo spalili do temelja.

Molitvu u Križančevu selu je predvodio nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, a u Krušćici predsjednik Jevrejske opštine Sarajevo Boris Kožemjakin.

Nakon posjete Križančevom selu i Krušćici, članovi Međureligijskog vijeća BiH posjetili su Korićanske stijene, na planini Vlašić u blizini Travnika, gdje su u augustu 1992. godine pripadnici Vojske Republike Srpske ubili oko 200 prijedorskih muškaraca koji su bili u konvoju koji je išao ka Travniku.

Na Korićanskim stijenama molitvu je predvodio zamjenik poglavara Islamske zajednice u BiH Husein Smajić.

XS
SM
MD
LG