Dostupni linkovi

Komemoracija žrtvama Jasenovca: Bez obraćanja političara


Detalj sa prethodnih komemoracija (arhivska fotografija)
Detalj sa prethodnih komemoracija (arhivska fotografija)

Bez obraćanja političara i bez prisutnosti predstavnika hrvatskih antifašista i srpske i židovske manjine u Spomen-području Jasenovac održana je državna komemoracija za žrtve ustaškog logora.Komemoraciji je prisustvovao premijer Andrej Plenković i više ministara.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović je u Kataru pa ju je zastupala izaslanica, a – iako je Hrvatski sabor pokrovitelj jasenovačke komemoracije - predsjednik Sabora Božo Petrov također je poslao izaslanika, jer putuje u Bratislavu, gdje u ponedeljaksudjeluje na međunarodnoj konferenciji.

Za vrijeme komemoracije nekoliko desetaka metara od spomenika Kameni cvijet hrvatski antifašisti razvili su veliki transparent na kojem je pisalo „Ukonite ustaški pozdrav“. Naime, antifašisti i predstavnici srpske i židovske manjine odbili su sudjelovati na državnoj komemoraciji, jer vlasti ne žele maknuti ustaški pozdrav sa spomen-ploče poginulima u Domovinskom ratu u mjestu Jasenovac, par kilometara od Spomen-područja.

Dok je jučerašnjoj alternativnoj komemoraciji nazočilo više tisuća ljudi, na današnjoj komemoraciji je– osim političara, protokola i djelatnika Javne ustanove Spomen-područje Jasenovac – bilo svega nekoliko desetaka građana. Američka veleposlanica Juliette Vals Noyes bila je i na jučerašnjoj i na današnjoj komemoraciji.

Ovo je druga godina za redom kako se službena komemoracija održava bez istupa političara.

U ponedeljak će predstavnici židovske zajednice u Hrvatskoj održati zasebnu komemoraciju u Jasenovcu.

XS
SM
MD
LG