Dostupni linkovi

Tužilac: Napadač u Parizu Karim Šeurfi, drugi se sam predao u Belgiji


Najpoznatija avenija na svijetu Šanzelize koja vodi do Trijumfalne kapije u Parizu, gdje se sinoć dogodio teroristički napad
Najpoznatija avenija na svijetu Šanzelize koja vodi do Trijumfalne kapije u Parizu, gdje se sinoć dogodio teroristički napad

Francuski tužilac Francois Molins izjavio je da je napadač na policiju u Parizu identifikovan kao Karim Šeurfi i da i pored podužeg kriminalnog dosijea koji je imao, zbog čaga je bio poznat službama sigurnosti, nikad nije pokazivao nikakve znake radikalizacije.

"On nije bio na listi za nadledanje teorista i nije pokazivao nikakve znake radikalizacije iako je proveo puno godiina u zatvoru" rekao je Molins na press koferenciji dodajući da je pored njegovog tijela pronađena pisana poruka simpatezerstva "Islamske dražave".

Službe bezbjednosti prema riječima tužioca i dalje pokušavaju da utvrde da li je Šeurfi koji je u januaru i februaru putovao u Alžir i pored toga što je morao da se javlja policiji redovno, djelovao sam.

Francuski tužilac je naveo i da su tri člana njegove porodice privedena, dodajući da se jedna osumjičena osoba sama predala belgijskoj policiji.

Molinas je rekao da je dosadašnja istraga pokazala da je Šeurfi ranije ove godine govorio da želi da ubija policajce.

Takozvana "Islamska država" preuzela je odgovornost za napad za policiju u Parizu u četvrtak veča na Šanzelizeu, najpoznatiji svjetski bulevar. Napadač je izašao iz autombila i ubio jednog policajca, ranio još dvojicu, jednog teže i jednog lakše, nakon čega je ubijen.

Napad se dogodio u finišu izborne kampanje za predsjedničke izbore u Francuskoj čiji će se prvi krug održati 23. aprila.

Neki od kandidata su danas optuženi da pokušavaju da eksploatišu napad u svoju korist.

Liderka desničarskog Nacionalnog fronta Marine Le Pen je odmah pozvala na uvođenje kontrole granica, i rekla da se "ekstrmističke džamije" moraju odmah zatvoriti, a kandidat konzervativaca Francoise Fillon da prioritet mora biti uništenje "Islamske države".

Centrist, Emmanuel Macron, je pak poručio da Francuska ne treba da se prepušta strahu, podjelama i zatrašivanju.

Premijer Bernard Cazenueve je danas obećao je da nedjeljni izbori biti bezbjedni jer su mjere sigurnosti dodatno pojačane.

„Pariz je pogođen varvarizmom prošle noći. Kao što su i druge zemlje Evope nedavno u Berlinu, Stokholmu i Londonu gdje je policajac ubijen prošlog mjeseca. Cijela Evropa je meta jedinstvene terorističke prijetnje i cijela Evropa je meta zbog vrijednosti koje zastupa i ideje mira", rekao je premijer i dodao:

"Vlada je u potpunosti mobilizovana, ništa ne može stajati na putu ovom demokratskom trentku fundamentalnom za našu zemlju".

XS
SM
MD
LG