Dostupni linkovi

Treća sedmica protesta u Srbiji


Protesti Novi Sad
Protesti Novi Sad

U nekoliko gradova u Srbiji u ponedeljak uveče su nastavljeni protesti protiv "diktature. U Beogradu je nekoliko stotina građana protestovalo šetajući takozvanom medijskom rutom, do Radio-televizije Srbije, čime su uspeli da održe kontinuitet protesta u vreme praznika. Demonstranti su šetnju tradicionalno završili ispred Skupštine Srbije.

Skandiranjem "Padni mi na grudi Nebojša", i uz poziv aktivista da učesnici "padnu na grudi" jedni drugima, završen je jedanaesti protest u Novom Sadu. Oni su na ovaj način poslali "emotivnu podršku" Nebojši Stefanoviću, ministru unutrašnjih poslova.

Građani su poručili da će se i sutra okupiti. Skup je prošao bez incidenata.

"Ovo je treća nedelja kako je Novi Sad na par sati slobodan grad. Ovo pokazuje da politika odozdo ima smisla. Uspeh je da sam Vučić pokušava da gasi pozar, ali mu to ne ide", rekao je na početku protesta u Novom Sadu aktivista Miran Pogačar.

On je pozvao gradjane da nastave akciju slanja fotografija funkcioneru SNS-a Aleksandru Martinoviću nakon što je taj političar u medijima objavio fotografije novinara i aktivista, optužujući ih da oni stoje iza protesta "Protiv diktature".

Demonstranti u Novom Sadu
Demonstranti u Novom Sadu

"U Srbiji se o ovim protestima ćuti. Vučić kaže da je crvena linija ovih protesta nasilje. A kad se otima penzionerima penzija, kada radnicima ne isplaćuju zarade, kada se arapskim investitorima prodaje najbolje zemljište, zar to nije nasilje? Gradjani imaju pravo da se suprotstave tome", rekao je student Jovan Repović.

Okupljeni su i ovaj put krenuli u šetnju kroz grad, noseći transparente "Došla bih na protest ali moram da kuvam", "Ja sam organizator", "Srbija nije ničija firma".

U utorak su najavljeni masovniji protesti širom Srbije, nakon prazničnih odmora.

XS
SM
MD
LG