Dostupni linkovi

Tillerson: Odnosi SAD-Rusija na veoma niskoj tački sa niskim stepenom povjerenja


Rex Tillerson i Sergej Lavrov na press konferenciji u Moskvi 12. aprila 2017.
Rex Tillerson i Sergej Lavrov na press konferenciji u Moskvi 12. aprila 2017.

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je na press konferenciji sa američkim državnim sekretarom Rexom Tillersonom nakon razgovora u Moskvi, da su vazdušni napadi SAD na snage sirijskog predsjednika Bašara al-Asada eskalirali situaciju.

Američki zvaničnik je pak naveo da su odnosi na veoma niskoj tački sa niskim stepenom povjerenja.

"Vidimo napore da se sabotira naša saradnja", rekao je ruski zvaničnik Lavrov dodajući da su "razgovori bili iskreni i suštinski".

"Hemijski napad se mora istražiti i potrebna je „časna istraga“ hemijskog napada na Kan Šejkun" kaže Lavrov dodajući da "vidimo spremnost kod naših američkih kolega da se podrži istraga o sirijskom hemijskom napadu"

Lavrov je rekao i da je Putin potvrdio spremnost da se obnovi američko-ruski sporazum o vazdušnoj sigurnosti iznad Sirije, kao i da su se saglasili da je potrebna saradnja da bi se pronašlo mirno rješenje za Siriju.

"Postoji veliki potencijal za bolje odnose sa SAD" kaže ruski šef diplomatije.

Koferencija za medije Lavrova sa Tillersonom je uslijedila je nakon dvosatnog razgovora Tillersona sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Američki državni sekretar Rex Tillerson je rekao da je Putinu prenio da su odnosi SAD-Rusija na veoma „niskoj tački“ i sa niskim nivoom povjerenja.

Tillerson kaže da je potrebno više komunikacije između dvije države. Mora se okončati „čvrsta degradacija odnosa dvije države“, kaže on, dodajući "dvije prije svega, nuklearne sile ne smiju imati takvu vrstu odnosa".

Tillerson je odgovarajući na pitanja novinara rekao da su SAD "prilično sigurne da je sirijski režim izveo hemijski napad na provinciju Idlib prošle sedmice".

"Asad mora napustiti svoju funkciju i SAD ne vide ulogu Asada u budućnosti Sirije" kaže Tillerson.

Rex Tillerson na press konferenciji u Moskvi 12. aprila 2017.
Rex Tillerson na press konferenciji u Moskvi 12. aprila 2017.

"Hemijski napad u Siriji je bio planiran, naređen i izvršen od strane sirijskih snaga" uvjeren je Tillerson, dodajući da bi se Asad "mogao suočiti sa optužbom za ratne zločine".

"Konačni ishod ne omogućava nikakvu ulogu za Asada ili njegovu porodicu u sirijskoj vlasti" kaže Tillerson.

Odgovarajući na pitanja novinara Lavrov je rekao da "oni ne polažu nikakve nade u Asada ili bilo koju drugu osobu u Siriji i da Rusija želi miran politički proces.

Američki zvaničnik je naveo da je dogovoreno formiranje radne grupe koja će se baviti određenim manjim pitanjima u cilju napretka ka stabilizcaiji odnosa SAD i Rusije.

Razgovori stižu nakon nagomilanih tenzija između dvije zemlje zbog ruske podrške sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu, koji je optužen za hemijski napad na Kan Šeikun u privinciji Idlib 3. aprila, kada je stradalo 89 osoba, među njima i 20 djece.

SAD su uzvratile u petak 8. aprila, raketnim udarom na vojnu bazu Asadove vojske, na koju je ispaljeno 59 raketa Tomahavk, što su Damask, Teheran i Rusija nazvali "aktom agresije".

Ranije danas Vladmir Putin je u jednom intervjuu izjavio da su odnosi SAD-Rusija pogoršani od kada je Trump stupio na dužnost.

Saopšeno je da su razgovarali o sajber sigurnosti i situcaiji u Ukrajini, kako je rekao Lavrov saglasili su se da je potrebno primjeniti sve odredbe sporazuma iz Minska od februara 2015. godine, koji je jedini put izlaska iz ukrajinske krize.

Sergej Lavrov u Moskvi 12. aprila 2017. na konferenciji za medije nakon susreta sa Tillersonom
Sergej Lavrov u Moskvi 12. aprila 2017. na konferenciji za medije nakon susreta sa Tillersonom

Tillerson je rekao da, dok se u potpunosti ne postigne napredak u skladu sa sporazumom iz Minska, Ukrajina će ostati prepreka na putu poboljšanja onosa SAD i Rusije.

Lavrov je rekao da su se saglasili da je jedino rješenje za krizu sa Sjevernom Korejom "političko rješenje".

Fotografije sa večerašnjeg susreta Putin-Tillerson, koji je prethodio press konferenciji još nijesu objavljene.

XS
SM
MD
LG