Dostupni linkovi

NVO: Nestalo 600 migranata posle požara u francuskom kampu


Migranti, arhivska fotografija
Migranti, arhivska fotografija

Nevladina organizacija Lekari bez granica saopštila je danas da je 600 migranata nestalo posle evakuacije korisnika migrantskog kampa na severu Francuske koji je uništen u požaru.

Šefica te grupe u Francuskoj Koren Tor rekla je da je 1.500 migranata ostalo bez krova nad glavom posle sinoćnjeg požara u kampu u mestu Grand-Sant kod Dankirka, u kome su uništene njihove drvene kućice.

Kako je rekla, 900 evakuisanih migranata dobilo je privremeni smeštaj kod udruženja i u lokalnim fiskulturnim salama, a ne zna se gde je oko 600 migranata.

"Jednostavno ne znamo gde se nalaze", rekla je ona.

Ona je rekla da je 10 migranata u lokalnim bolnicama sa lakšim povredama posle požara koji se dogodio nekoliko sati posle sukoba u kome je učestvovalo oko 150 migranata.

Zvaničnici su povezali tuču među migrantima sa požarom ali su naveli da je potrebno da se sprovede istraga da bi se utvrdio uzrok požara.

Kamp kod Dankirka otvoren je 2016, a izgradila ga je nevladina organizacija Lekari bez granica.

Očevici su naveli da je sukob izbio zbog povećanja broja Avganistanaca u kampu od kada je rasformiran veliki kamp zvani Džungla u susednom Kaleu.

Avganistanci su bili nezadovoljni zato što su smešteni u kolektivne prostorije, a Kurdi su spavali u drvenim kućicama, čiji broj je bio ogrančen.

XS
SM
MD
LG