Dostupni linkovi

Navalni pušten iz zatvora nakon 15 dana zatvora


Aleksej Navalni nakon puštanja iz zatvora u Moskvi 10. aprila 2017.
Aleksej Navalni nakon puštanja iz zatvora u Moskvi 10. aprila 2017.

Ruski opozicioni lider Alekseja Navalnog oštri kritičar Kremlja pušten je iz zatvora nakon što je odslužio 15-dnevnu kaznu zatvora zbog učešća na anitikorupcijskim protestima koje je organizovao u Moskvi.

Navalni je danas pušten iz zatvora nakon što je uhapšen prošlog mjeseca u bizini mjesta demonstracija održanih 26. marta u Moskvi, koji su bilo jedno od najvećih anitvladinih okupljanja u Rusiji posljednjih pet -šest godina.

Iako su ga novinari čekali ispred zatvora u kojem je izdržavao kaznu, njegov saradnik Leonid Volkov je izjavio da je opozicioni lider iz tog zatvora prebačen u drugu ustanovu iz koje su ga pustili na slobodu.

Nakon prvobitne konfuzije u vezi sa tim gdje se nalazi, sam Navalni je objavio tweet sa fotografijom nakon puštanja na slobodu. Na svom blogu je takođe napisao: "Nevjerovatno sam srećan da budem sa vama ponovo"

Navalni je osuđen 27. marta, dan nakon protesta zbog, kako su vlasti navele, nelegalnih aktivnosti jer nijesu dobili odborenje od gradskih vlasti za marš i proteste u centru grada.

Vlasti su navele da je skup vodio do ugrožavanja reda i mira.

Desetine hiljada ljudi okupilo se na protestima u više gradova Rusije, 26. marta, na najvećem opozicionom i građanskom okupljanu od 2011-2012.

Na protestima 26. marta u Moskvi je uhapšeno više od 1000 ljudi. SAD i EU su izazile zabrinutost zbog hapšenja Navalnog i ostalih demonstranta.

Oštar kritičar Putina, Aleksej Navalni planira da se kandidaje na predsjedničkim izborima 2018., za koje se uveliko očekuju da će rezultirati još jednim šestogodišnjim manadatom za aktulenoog predsjednika Vladimira Putina.

Protesti 26. marta, uslijedili su nakon što je nevladina organizacija Navlanog, koja se bavi borbom protiv korupcije, ustvrdila da je premijer Dmitrij Medvedev koristio korupcioniške metode da bi zgrnuo ogromna sredstva uključujući i luksuzne nekretnine u Rusiji i inostranstvu.

I Kremlj i Medvedev su odbacili te navode. Medvedev je prošle sedmice nazvao optužbe "smećem" i "glupostima" bez pružanja bilo kakvog drugog objašnjenja.

XS
SM
MD
LG