Dostupni linkovi

Četvrti dan protesta širom Srbije


Beograd, 6. april 2017.
Beograd, 6. april 2017.

Demonstranti su se danas, četvrti put za redom, okupili u centru Beograda, Novog Sada, Niša i još nekoliko gradova Srbije, na “Protestima protiv diktature”, nezadovoljni pobedom Aleksandra Vučića na predsedničkim izborima.

Učesnici protesta u Beogradu i ovoga puta su se okupili ispred doma Skupštine Srbije, noseći transparente "O(ne)svesti se", "Vučiću Šrederu", "Vučiću lopove", "Dole diktatura", "Danas sam na ulici da sutra ne bih živeo na njoj", "Nećemo da budemo jeftina radna snaga", "BW nije za nas"... Ovoga puta, promenili su maršrutu. Dok se prethodnih dana kolona kretala od doma Skupštine Srbije ka Terazijama, ovoga puta učesnici protesta krenuli su uz Bulevar kralja Aleksandra ka Vukovom spomeniku. Demonstranti su ispred zgrade Radio televizije Srbije održali minut ćutanja za sve stradale u šestoaprilskom bombardovanju 1941. godine.

Iz Takovske su nastavili šetnju ulicom Kneza Miloša do Vlade Srbije, odakle su produžili Nemanjinom do Slavije i onda kroz ulicu Kralja Milana. Kolona je prošla i pored sedišta Republičke izborne komisije uz povike "Gde su naši glasovi".

Protestna šetnja završena je ispred Skupštine Srbije, skandiranjem "Sutra u šest", istovremeno i najavom nastavka protesta.

U centru Novog Sada okupilo se više hiljada učesnika protesta. Osim pištaljki, među rekvizitima su i šerpe, a uz demonstrante su bili i dobošari. Okupljeni su nosili zastave Srbije i transparente "Štrajk, blokada, sabotaža", "Matica srpska gubi bitku, a vi gradite kulturu na Pinku", "Neću da budem jeftina radna snaga".

Društveni aktivista Ivan Radenković iz Novog Sada rekao je da se danas diže glas protiv gaženja radničkih, ljudskih prava:

"Ovde sam jer ne želim da živim u državi koja stvara beskućnike. Ne želim da živim u državi u kojoj ljudi rade da bi plaćali kiriju i da bi jeli. Neću da živim u državi u kojoj je glavni obrazac ponašanja gaženje svih".

Kako je rekao, ne želi da živi u državi u kojoj "vlast misli da je narod glup".

Blokadom ulice ispred zgrade Pokrajinske vlade u Novom Sadu protest je, nakon dva i po sata, završen porukom "Sutra u šest!". Skup je prošao bez incidenata.

Podsećamo, sa studentima iz Novog Sada, studenti Univerziteta u Beogradu usaglasili su zahteve i traže smenu članova Republičke izborne komisije "zbog nepoštovanja odluka Ustavnog suda", razrešenje predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković "zbog blokade rada Narodne skupštine".

Predlažu i zahtev za smenu direktora Radio televizije Srbije (RTS) i urednika Informativnog programa RTS "zbog režimskog izveštavanja i neravnomerne zastupljenosti kandidata", kao i smenu članova Regulatornog tela za elektronske medije (REM), zbog nereagovanja na prekršaje i prijave.

Traži se i sređivanje biračkog spiska u cilju utvrđivanja tačnog broja birača i nakon toga uvođenje elektronskog glasanja uz jasnu zaštitu od manipulacije. Studenti iz Novog Sada ovome su dodali i zahtev za ukidanje mera štednje, te vraćanje penzija umanjenih 2014. godine.

Aktuelni premijer i novoizabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da protesti koji se održavaju posle predsedničkih izbora u Beogradu i drugim većim gradovima predstavljaju "pravi znak demokratije", a da sve kritike o koncentraciji moći u njegovim rukama odražavaju "manje ili više ličnu mržnju" prema njemu.

XS
SM
MD
LG