Dostupni linkovi

Sankt Peterburg u trodnevnoj žalosti, osumnjičeni za napad Kirgistanac


Mjesto eksplozije u metrou u Sankt Peterburgu
Mjesto eksplozije u metrou u Sankt Peterburgu

Kirgistanske službe sigurnosti saopćile su da je glavnoosumnjičeni za smrtonosni bombaški napad u Sankt Peterburgu, u kojem je poginulo je najmanje 14 ljudi, a više od 40 ranjeno, Akbardžon Džalilov, rođen 1995. godine u regiji Oš na jugu Kirgistana.

Glasnogovornik kirgistanskog državnog komiteta za nacionalnu sigurnost Rahat Sulaimanov rekao je da je ta informacija dobijena s "ruske strane".

Eksplozija se dogodila između dvije metro stanice u centru Sankt Peterburga.

Snimci uništenog vagona, ubijenih i ranjenih, kao i onih koji pomažu ponovno su šokilrale svijet.

Deset mrtvih u eksploziji u metrou Sent Peterburga
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:51 0:00

To je prvi veći bombaški napad u Rusiji nakon tri godine i dogodio se u trenutku kada je ruski predsjednik Vladimir Putin u rodnom gradu bio domaćin bjeloruskom predsjedniku.

Nitko za sada nije preuzeo odgovornost, i sa ruske strane nije bilo komentara na saopćenje kirgistanskih službi sigurnosti.

Zamjenik predsjednika Komiteta za nacionalnu sigurnost Kirgistana Nurgali Bilisbekov na sastanku vlade izjavio je da je ruski državljanin iz jedne od većinski muslimanskih bivših sovjetskih republika, osumnjičen kao osoba koja stoji iza napada.

Kirgistanske i kazahstanske službe sigurnosti istražuju sa ruskom stranom cijeli slučaj.

Ruski antiteroristički komitet naglašava da se istražuje “ko su počinioci i ko stoji iza terorističkog napada".

Sankt Peterburg je proglasio trodnevnu žalost u ovom, drugom po veličini ruskom gradu.

Predsjednik Rusije ostavlja cvijeće za nastradale u napadu u Sankt Petersburgu
Predsjednik Rusije ostavlja cvijeće za nastradale u napadu u Sankt Petersburgu


Ruski predsjednik Vladimir Putin nakon sastanka s Aleksandrom Lukašenkom uputio se na mjesto tragedije i položio cvijeće.

Svjetski lideri uputili su izraze saučešća i solidarnosti s ruskim narodom, a Ujedinjeni narodi su osudili “barbarski i kukavički napad.”

Američki predsjednik Donald Trump u telefonskom razgovoru sa ruskim predsjednikom ponudio je “punu podršku SAD kako bi se odgovorilo na ovaj napad i počinioci priveli pravdi".

“Trump i Putin složili su se da terorizam mora biti odlučno i brzo poražen”, saopćeno je u Kremlju.

Agencija Interfax javlja da vlasti vjeruju da je 23-godišnji bombaš samoubojica povezan sa radikalnim islamom i da je eksploziv unio u ruksaku.

Tass je izvjestio da bi u napad mogla biti uključena i jedna žena. Dva sata nakon prvog napada na drugoj metro stanici je nađena eksplozivna naprava koja je deaktivirana.

U utorak ujutru je ruska ministrica zdravstva Veronika Skvortsova rekla da je četvoro ranjenih u vrlo kritičnom stanju.

Posljednji veliki teroristički napad na metro u Rusiji bio je onaj u Moskvi 2010. kada je u eksplozijama na dvije stanice ubijeno najmanje 33 ljudi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG