Dostupni linkovi

Freedom House: Manje demokratije na Balkanu


Grafički prikaz pada demokratije u izveštaju Freedom House
Grafički prikaz pada demokratije u izveštaju Freedom House

Pobede populista u Ujedinjenom Kraljevstvu i Sjedinjenim Amerikim Državama uzdrmale su post hladnoratovskiporedak i povećale strah od nestabilnosti u Evropi i Evroaziji, navodi organizacija Freedom House u godišnjem izveštaju o zemljama u tranziciji u centralnoj i istočnoj Evropi, na Balkanu i u Evroaziji, pod nazivom „Lažna obećanja populizma“ .

Prema tom izveštaju, u više od polovine od 29 zemalja demokratija je u padu, u njih čak 18. Ovo je, kako navodi Freedom House, drugi najveći pad u 22 godine, od kad objavljuju izveštaje, skoro jednako velik kao nakon 2008. koju je obeležila finansijska kriza.

Prvi put od početka praćenja ovih procesa, više je konsolidovanih autokratskih režima nego demokratija, navode u zaključcima.

Mađarska je najniže rangirana u centralno – evropskom regionu. Poljska je pala na najniže mesto u istoriji praćenja razvoja demokratije. U ovim zemljama populistički lideri su napali ustavne sudove i pretvorili javne medije u propagandno oruđe.

U Evroaziji, Kirgistan je pao u kategoriju konsolidovanih autoritarnih režima, iz koje je izašao nakon izbora 2011. Time su van te kategorije ostali Moldavija, Ukrajina, Jermenija i Gruzija od nebaltičkih zemalja bivšeg SSSR-a.

Svetla tačka u godišnjem izveštaju su Ukrajina, Rumunija i Kosovo. Ukrajina i Kosovo su napravile skromne napretke u strukturalnim reformama, iako se sada suočavaju sa preprekama u dubljoj tarnsformaciji koja bi mogla taj uspeh da osujeti. Sa pomenutim poboljšanjem, Kosovo je uspelo da promeni kategoriju rangiranja od polu-konsolidovanog autoritarnog u tranzicijski režim.

Mimo Kosova, na Balkanu je razvoj demokratije pao u četiri, a poboljšao se u još jednoj zemlji. Pad predvodi Makedonija, koja je na najnižem nivou od 2001. godine kada je zemlja bila u etničkom konfliktu. Prati je Srbija, koja je, uprkos napretku u pregovorima sa EU, na najnižem nivou od 2003. godine.

XS
SM
MD
LG