Dostupni linkovi

Navalni kažnjen na 15 dana zatvora, Kremlj odbija da oslobodi demonstrante


Navalni je priveden u sud u pratnji policije
Navalni je priveden u sud u pratnji policije

U drugoj presudi sud u Moskvi u ponedjeljak je osudio opozicionog lidera Alekseja Navalnog na 15 dana zatvora zbog opiranja hapšenju, odnosno ometanja policije u radu.

Sud je prethodno danas u prvoj presudi kaznio ruskog opozicionara Navalnog sa 20.000, što je oko 350 dolara zbog uloge u organizaciji protesta u nedjelju u Moskvi za koje ruske vlasti tvrde da je bio nelagalan.

"Ovo je bila najbrža presuda do sada, bez makar jednog svjedoka ....drugim riječima čak i najmanja iluzija o fer izborima je bila odsutna. Očigledno brza presuda je bila prioritet" rekao je Navalni nakon okončanog prvog postupka.

Kremlj je inače odbacio zahtjev SAD i EU da oslobodi u nedjelju uhapšene opozicione demonstrante. Kremlj je saopštio da su, kako se procjenjuje, najmasovniji protesti u Rusiji od 2011-2012, bili nelegalni i da je opozicija potplatila tinejdžere da prisustvuju. Policija je uhapsila više stotina ljudi.

Ruski opozicioni lider Aleksej Navalni priveden je u sud dan nakon što je uhapšen sa stotinama drugih demonstranata širom Rusije koji su protestovali protiv korupcije, ali još nisu objavljeni detalji sa sudskog ročišta.

Navalni se pojavio pred sudom pod optužbom za organizovanje i neovlašteno predvođenje aktivnosti na kršenju javnog mira, za šta je zakonom predivđena zatvorska kazna do 15 dana.

SAD i EU osudile su hapšenje stotina demonstranata u Rusiji i pozvale vlasti da ih odmah oslobode.

"Zatvaranje demonstranata koji su protestovali mirno, posmatrača poštivanja ljudskih prava i novinara je vrijeađnje osnovnih demokratskih vrijednosti", rekao je portparol State Departmenta Mark Toner u izjavi od nedjelje.

Moskovska policija objavila je da je samo u glavnom ruskom gradu uhapšeno oko 500 ljudi, ali nevladina organizacija OVD-Info koja prati hapšenja navodi da se radi o 1.030 ljudi.

XS
SM
MD
LG