Dostupni linkovi

SDSM najavio brzo formiranje makedonske vlade


Lider Socijaldemokratskog saveza Zoran Zaev (u sredini), arhivska fotografija
Lider Socijaldemokratskog saveza Zoran Zaev (u sredini), arhivska fotografija

Makedonska stranka Socijaldemokratski savez (SDSM), koja je sa još tri političke partije Albanaca obezbijedila parlamentarnu većinu, najavila je brzo formiranje Vlade, prenosi SRNA.

Iz SDSM-a je saopšteno da će posredstvom institucija sistema biti izabran novi predsjednik Sobranja, koji će obavijestiti predsjednika države Gjorgjea Ivanova da je u obavezi da dodijeli mandat za sastav nove vlade.

"Makedoniji je neophodno brzo rješenje političke krize. Nećemo dozvoliti da pojedinci umiješani u kriminal destabilizuju Makedniju i uvuku u opasnost građane i njihove porodice", navedeno je u saopštenju.

Kako navode iz SDSM-a, sve političke stranke i institucije moraju da "otvore put" demokratskim procesima u Makedoniji jer je riječ o izboru građana.

"Domaća i međunarodna javnost očekuje državničko ponašanje od Sobranja i od instuticije predsjednika države, koji mora da omogući sastavljanje nove vlade", saopšteno je iz SDSM-a.

Vanredni parlamentarni izbori u Makedoniji održani su 11. decembra prošle godine, a još nije izabran predsjednik Sobranja, niti je formirana Vlada.

U Skoplju je najavljeno da će u ponedjeljak, 27. marta, biti formirana parlamentarna Komisija za izbor i imenovanja, koja bi trebalo da predloži predsjednika parlamenta.

XS
SM
MD
LG