Dostupni linkovi

Sud u Virdžiniji podržao Trampovu zabranu ulaska u SAD


Donald Tramp
Donald Tramp

Federalni sudija u Virdžiniji je presudio da je opravdana privremena zabrana koju je američki predsednik Donald Tramp uveo za ulazak građana iz šest muslimanskih zemalja, javlja Rojters.

Time se povećava šansa da ovu meru razmatra Vrhovni sud jer je sud u Virdžiniji doneo drugačiju odluku od sudova u Merilendu i Havajima koji su presudili da je Trampova zabrana nezakonita.

Sudija Entoni (Anthony) Tenga, koji je imenovan za vreme Džordža Buša (George Bush) odbacio je optužbe Saveta za američko-islamske odnose (CAIR) da je zabrana diskriminatorska jer je u najmanje 20 slučajeva onemogućeno spajanje razdvojenih porodica.

Građanima Irana, Libije, Somalije, Sudana, Sirije i Jemena vize biće blokiran ulaz u SAD u narednih 90 dana. Na prvobitnoj listi je bio i Irak, ali je sada uklonjen s liste pošto je pristao na veću saradnju s vladom SAD o proveri svojih državljana koji žele da putuju u SAD.

Zvaničnici Trampove administracije su naveli da je cilj nove uredbe isti - da spreči ulazak potencijalnih terorista, a da vlada razmotri sistem provere izbeglica i zahteva za vizu iz određenih delova sveta.

XS
SM
MD
LG