Dostupni linkovi

Na novom suđenju Ivanoviću najavljeni novi svedoci i dokazi


Oliver Ivanović u sudnici
Oliver Ivanović u sudnici

Ponovno suđenje lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću počelo je danas u Osnovnom sudu u Severnoj Mitrovici pred međunarodnim, Euleksovim sudskim većem, javlja dopisnik RSE.

Advokat okrivljenog Nebojša Vlajić izjavio je u uvodnoj reči da Ivanović nema ništa sa događajima iz aprila 1999. godine za koje je optužen, te da zločin koji se desio zaslužuje pravdu ali da pravda nije kažnjavanje nevinih.
Tužilac Romulo Mateus rekao je u uvodnom izlaganju da će tokom procesa tužilaštvo dovesti tri nova svedoka i predstaviti nove materijalne dokaze.

“Apsolutno nije moguće da me osude, kada nemam ama baš nikakve veza sa tim, nije moguće. Oni mogu da urade kao prošli put ali ću se ja žaliti do kraja, kraja krajeva. Nema instance kojoj se neću obratiti,”- rekao je Ivanović pred početak suđenja, dok se na samom sudu izjansio recima “Apsolutno nisam kriv”.

Vlajić je najavio da će u ponovljenom postupku odbrana pozvati troje novih svedoka a zatražio je i ukidanje mere kućnog pritvora i to da se Ivanoviću omogući odbrana sa slobode. On je novinarima nakon današnjeg suđenja izjavio da očekuje da optužnica propadne.

“Očekujem da to propadne i da svima postane jasno, ne da je Oliver Ivanović nevin čovek, jer to svi znaju, nego da svima postane jasno kakvo je Euleksovo tužilaštvo i kakva je ta misija koja je došla da nam uvede pravo na Kosovu”.

Na predlog tužioca, a uz saglasnost suda i optužene strane dogovoreno je da se 25.aprila izađe na lice mesta gde se događaj desio.

Javni tužilac će pozvati sve svedoke koje i ranije pozivao u vezi ovog događaja, isaslušati ih ponovo.

Ponovno suđenje počelo je iznošenjem uvodnih reči tužioca i odbrane a pored predsedavajuće sudije Euleksovog sudskog veća Roksane Komše Roksane Komše u ponovljenom postupku Ivanoviću će suditi i dvoje novih sudija iz Hrvatske i Slovenije Iva Nikšić i Franciska Fišer.

Ročišta su zakazana do kraja juna.

Suđenje Ivanoviću vraćeno je na početak, pošto je Apelacioni sud u Prištini prošlog meseca ukinuo presudu po prvoj tački optužnice, za ratni zločin iz aprila 1999. godine, dok je potvrđena oslobađajuća presuda Ivanoviću po drugoj tački optužnice, za zločin iz februara 2000. godine.

XS
SM
MD
LG