Dostupni linkovi

Le Drian: Podržavam kandidata centra Makrona, ali ostajem socijalista


Žan-Iv Le Drian
Žan-Iv Le Drian

Francuski ministar odbrane Žan-Iv Le Drian izjavio je danas da podržava kandidata centra Emanuela Makrona na predsedničkim izborima ali da ostaje socijalista, prenosi Beta.

Le Drian je prvi ministar socijalističkog predsednika Fransoaa Olanda koji je zvanično podržao Makrona a ne kandidata levice Benoaa Amona za kojeg je rekao da ima "utopijski program koji ne odgovara stvarnoj situaciji".

"Podržavam Emanuela Makrona, ali ostajem socijalista. Nisam član Makronovog pokreta", rekao je Le Drian u intervjuu za regionalni list Uest Frans (Ouest France) u kojem iznosi razloge podrške kandidatu centra.

Le Drian je hvalio Makrona, koji je "pragmatičan, protiv inercije" sa "realističnim i konkretnim predlozima".

"Kao većina Francuza ne želim da predsednički izbori budu uži izbor između ekstremne desnice i desnice. Makron je za mene jedini nosilac vrednosti koje i ja cenim", rekao je francuski ministar.

"Makron je pragmatičam, realan. On je sposoban da ponudi kreativnu Evropu, Evropu koja je solidarna i koja štiti", dodao je Le Drian.

Francuski mediji preneli su u četvrtak da će Makron dobiti Le Drianovu podršku, koju je francuski ministar zvanično saopštio tokom jednog regionalnog sastanka u Bretanji na zapadu Francuske.

Ta značajna podrška Makronu predstavlja dodatni udarac Amonu, za kojeg mnogi smatraju da ne može da ubedi glasače u svoj program.

Analitičari su ocenili da je Le Drianova podrška "posebno dobrodošla Makronu koji ima manje znanja u oblasti odbrane i bezbednosti" jer je više opredeljen ekonomiji i socijalnim pitanjima.

XS
SM
MD
LG