Dostupni linkovi

U akciji "Bosfor" od 60 privedenih, 13 iz BiH i Hrvatske


Ilustracija
Ilustracija

U međunarodnoj operaciji kodnog naziva “Bosfor”, usmjerenoj na presijecanje mreže odgovorne za krijumčarenje ilegalnih migranata sa područja Turske i Sirije, preko BiH i Hrvatske, prema zemljama Evropske unije u posljednjih osam mjesec uhapšeno je oko 60 osoba, među kojima i onih 13 koji su jučer privedeni na području BiH i Hrvatske.

U složenoj međunarodnoj operaciji “Bosfor” po nalogu Tužilaštva BiH i u saradnji sa Graničnom policijom BiH učestvovalo više desetina policijskih službenika, a usmjerena je na osobe osumnjičene da su organizovano, planski i za velike novčane iznose vršile krijumčarenje ilegalnih migranata.

Semir Pašanbegović, načelnik Centralnog istražnog ureda GP BiH, istakao da su u operaciju osim BiH i Hrvatske bile uključene i Turska, Bugarska, Rumunija, Mađarska, Albanija, Crna Gora i Srbija.

Kazao je da GP BiH u kontinueitetu preduzima mjere i radnje koje se odnose na otkrivanje i sprečavanje prekograničnog organizovanog kriminala.

Prema njegovim riječima, ova akcija predstavlja nastavak kontinuirane saradnje policijskih agencija BiH i Hrvatske, a koja se intenzivno odvija posljednjih deset godina.

Adnan Kosovac, šef Odsjeka za krim-obavještajne, analitičke i poslove analize rizika Centralnog istražnog ureda GP BiH istakao je da je međunarodna operacija trajala osam mjeseci i tokom tog perioda uhapšeno je oko 60 osoba.

Istakao je da su na području BiH jučer izvršeni pretresi na šest lokacija i to u Sarajevu, Velikoj Kladuši i Čapljini i da je lišeno slobode šest osoba, od čega četvero državljana BiH i dva državljana Turske.

Osumnjičeni su uhapšeni nakon što su prikupljeni dokazi da su organizovali ilegalni transport više desetina migranata, oba spola i različitih starosnih grupa, koje su za velike novčane iznose, koji su iznosili od 3.000 do 5.000 eura, iz Turske i Sirije krijumčarili preko Crne Gore, BiH i Hrvatske u zemlje zapadne Evrope.

XS
SM
MD
LG