Dostupni linkovi

Le Pen u posjeti Moskvi uoči izbora


Marine Le Pen, liderka ekstremno desnog Nacionalnog fronta i jedan od favorita ne predsjedničkim izborima u Francuskoj
Marine Le Pen, liderka ekstremno desnog Nacionalnog fronta i jedan od favorita ne predsjedničkim izborima u Francuskoj

Francuska ekstremno desna kandidatkinja za šefa države, Marine Le Pen odlazi u Moskvu gdje će se susresti sa ruskim poslanicima, manje od mjesec dana uoči izbora, saopštili su zvaničnici Nacionalnog fronta u četvrtak, javlja AP.

Njena posjeta u petak stiže nakon što je prethodno posjetila Čad i francusku vojnu bazu za operacije,čije je cilj borba protiv islamističkih militanata u dolini Afrike.

Le Pen pokušava da popravi svoju međunarodnu poziciju uoči dva kruga predsjedničkih izbora 23. aprilai 7. maja.

Šef Komiteta za međunarodne odnose ruske Dume, Leonid Slutski, kako navodi ruski TASS rekao je da će Le Pen sa njima održati sastanke o "međunarodnoj agendi kao što je rat protiv terorizma".

Kako navodi američka agencija AP, posjeta Le Pen Moskvi stiže u trenutku kada američki zakonodavci istražuju veze kampanje američkog predsjednika Donalda Trumpa sa Rusijom. Le Pen je primila 9 miliona dolara kredita od ruskih banaka u 2014-toj, što je pojačalo zabrinutost mnogih o mogućem uticaju Moskve na nju i njenu stranku.

Le Pen je već imala brojne posjete Moskvi, jer su se i ona, i njen otac ali drugi čanovi Nacionalnog fronta redovno susrijećali sa ruskim poslanicima.

Moskva je gradila dobre odnose sa strankama ekstremne desnice u Evropi u kampanji pokušaja građenja uticaja među njima, kako su se odnosi između Rusije i Zapada zatezali zbog konflikta u Ukrajini i sirijskog građanskog rata.

Blagajnik Nacionalnog fronta, Wallerand Saint Just je rekao da posjeta Le Pen nije usmjerena na potragu za novcem, iako su neki od članova stranke otvoreno rekli da su im potrebni milioni za finasiranje i predsjedničke kampanje i kampanje za parlamentarne izbore.

Sadašanja istraživanja javnog mnjenja pokazuju da će Le Pen biti prva u prvom krugu, ali da će je u drugom pobijediti centrista Emmanuel Macron.

Le Pen je inače poznata po tome što je izjavila da smatra Krim, koji je Rusija anektirala 2014. od Ukrajine, ruskom teritorijom, i da će gajti dobre odnose sa Rusijom ako postane predsjednica, za razliku od aktulene francuske politike koja kritikuje autoritarnu vlast Vladimira Putina.

XS
SM
MD
LG