Dostupni linkovi

Han sutra u Skoplju zbog krize


Johanes Han tokom nedavne posete Skoplju
Johanes Han tokom nedavne posete Skoplju

Evropski komesar za proširenje Johanes Han sutra dolazi u Makedoniju u još jednom pokušaju za postizanje dogovora za izlazak iz krize, javlja Beta.

Prema nezvaničnim najavama, koje prenose makedonski mediji, Han i trojica evroposlanika Ivo Vajgl, Eduard Kukan i Knut Flekenštajn imaće susrete s predstavnicima parlmanetarnih stranaka, predsedavajućim konstitutivne sednice Sobranja Trajkom Veljanovskim i sa šefom države Đorđem Ivanovim.

Političke partije u Makedoniji, ocenjuje se, očekuju da poseta Johanesa Hana pomogne deblokiranju političke i institucionalne krize, ali su im viđenja načina na koji to treba da bude rešeno suprotstavljena.

Dok druga po broju poslanika stranka SDSM Zorana Zaeva i tri albanske partije sa kojima je formirala parlamentarnu većinu, DUI, Besa i Alijansa za Albance, očekuju da će evropske diplomate izvršiti pritisak na Ivanova da promeni odluku i da mandate dodeli Zaevu, dotle VMRO DPMNE Nikole Gruevkog traži osudu tzv. albanske platforme i poštovanje principa "pobednik sa pobednikom" za formiranje vlade.

Nekoliko dana pre najavljene posete Skoplju, komesar za proširenje Johanes Han je poslao poruku da je potrebno mirno i demokratsko predavanje vlasti, jer upravo od toga zavisi evropska perspektiva Makedonije i sprovođenje reformi.

Han je u intervjuu bečkom Kuriru rekao da je sutuacija na Zapadnom Balkanu krhka.

"Trajno rešenje je moguće samo u okviru međunarodnog okvira, budućnost Balkana je u okviru Evropske unije", rekao je Han.

Za sutra je zakazan sastanak parlamnentarnih političkih stranaka na kojem bi trebalo da se dogovori kada će biti nastavljena konstitutivna sednica Sobranja, a Građanska inicijativa "Za zajedničku Makedoniju", koja tri sedmice svakodnevno organizuje proteste nakon poziva Gruevskog da narod odbrani državu, pozvala je građane "na veliki skup".

Gruevski je sinoć ponovio da samo građani mogu da obrane državu, tako što će sprečiti opozicioni SDSM da formira novu vladu sa albanskim partijama sa kojima ima parlamentarnu većinu.

Predsednik VMRO DPMNE je ponovio da je rešenje za izlazak iz krize organizovanje novih vanrednih parlmentarnih izbora zajedno sa lokalnim ali da, ako SDSM ne želi to da prihvati, VMRO DPMNE nudi svoje poslanike da podrže vladu Zaeva, ali bez albanskih stranaka.

XS
SM
MD
LG