Dostupni linkovi

Dačić: U Srbiji još 29.000 izbeglica iz Hrvatske i BiH


Ivica Daćić, ministar spoljnih poslova i vicepremijer Srbije
Ivica Daćić, ministar spoljnih poslova i vicepremijer Srbije

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je u petak da posle više od 20 godina od sukoba 90-ih, u Srbiji živi skoro 30.000 izbeglica iz Hrvatske i BiH.

Dačić je na polaganju kamena temeljca za izgradnju 40 stanova za izbeglice u Sremskoj Mitrovici u okviru regionalnog stambenog programa rekao da se 150.000 izbeglih vratilo u države porekla, a da se velika većina odlučila za trajnu integraciju u Srbiji jer nisu u mogućnosti da u potpunosti ostvare svoja prava u državama porekla.

On je rekao da je pre tri godine potpisan sporazum o realizaciji prvog potprojekta u okviru Regionalnog stambenog programa i da je dosad izabrano više od 2.200 izbegličkih porodica, dok će za preostala stambena rešenja izbor korisnika biti završen tokom ovog meseca.

"Činjenica je da danas u Srbiji boravi oko 29.000 lica koja su još u statusu izbeglice (20.334 iz Hrvatske i 9.080 iz BiH)", rekao je Dačić.

Dačić je rekao da je Srbija 90-ih primila više od 600.000 izbeglica iz Hrvatske i BiH i preko 200.000 interno raseljenih lica s Kosova, zbog čega možda sada u izbegličkoj krizi ima humaniji pristup od mnogih zemalja i razumevanje za tešku situaciju u kojoj su se ti ljudi našli.

Regionalni stambeni programi, zajednička inicijativa BiH, Hrvatske, Crne Gore, i Srbije, treba da omogući dugotrajno stambeno rešenje izbeglicama. Program je podržalo više međunarodnih organizacija, EU i SAD.

XS
SM
MD
LG