Dostupni linkovi

Tilerson pozvao Severnu Koreju da odustane od nuklearnog programa


Centar za istraživanje nuklearnog programa Jongbjon
Centar za istraživanje nuklearnog programa Jongbjon

Državni sekretar SAD Reks Tilerson pozvao je danas Severnu Koreju da odustane od svojih nuklearnih i balističkih programa ukazujući da ta izolovana zemlja "nema čega da se plaši" od SAD.

Tilerson je ovo izjavio posle sastanka sa svojim japanskim kolegom Fumijom Kišidom danas u Tokiju, prvoj etapi njegove azijske turneje koja je posvećena krizi izazvanoj najnovijim severnokorejskim lansiranjem raketa blizu Japana.

Tilerson je rekao da je 20 godina diplomatskih napora SAD i drugih zemalja da se navede Severna Koreja da odustane od nuklearnog oružja bilo bezupešno i založio se za novi pristup.

"Mislim da je važno priznati da su politički i diplomatskih napori poslednjih 20 godina da se navede Severna Koreja da se odrekne nuklearnog oružja propali", rekao je Tilerson u Tokiju na zajedničkoj konferenciji za štamu sa Kišidom.

"Naspram te pretnje koja stalno raste jasno je da je potreban novi pristup", dodao je šef američke diplomatije.

Tilerson je na svojoj prvoj turneji po Aziji kao državni sekretar SAD, u okviru koje posle Japana ide u Južnu Koreju i Kinu.

Američki državni sekretar je rekao da je saradnja sa saveznicima Japanom i Južnom Korejom "kritična" u rešavanju pretnje severnokorejskog nuklearnog i raketnog programa. U Japanu i u Severnoj Koreji stacionirane su hiljade američkih vojnika.

On je takođe pozvao Kinu, gde će otputovati u subotu, da izvrši veći pritisak na svog severnokorejskog saveznika.

Očekuje se da će Severna Koreja biti glavna tema Tilersonovih razgovora u Tokiju. Prošle nedelje Severna Koreja je ispalila četiri rakete koje su pale u more kod Japana.

Tilerson se sastaje danas i sa japanskim premijerom Šinzom Abeom.

Izvor: Beta, AP
XS
SM
MD
LG