Dostupni linkovi

Srbija: Predsednik RIK-a pozvao građane da provere birački spisak i lična dokumenta


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Predsednik Republičke izborne komisije (RIK) Vladimir Dimitrijević pozvao je danas građane Srbije da u svojim opštinskim i gradskim upravama provere da li su upisani u Jedinstveni birački spisak i da li su njihovi podaci upisani potpuno i tačno, prenosi Beta.

On je u pisanoj izjavi apelovao na sve građane da provere važnost svojih ličnih dokumenata sa upisanim jedinstvenim matičnim brojem (JMBG) - lične karte, pasoše i vozačke dozvole.

Dimitrijević je objasnio da je to neophodno uraditi "jer će glasanje na izborima za predsednika Republike, biti moguće samo pod uslovom da birač na biračko mesto donese jedan od navedenih ličnih dokumenata kojem nije istekao rok važenja na dan glasanja".

"Mora se imati u vidu da birački odbori ne mogu dozvoliti glasanje biračima sa nevažećim dokumentom, bez obzira na činjenicu što su upisani u izvod iz biračkog spiska na svom biračkom mestu", naveo je on.

On je naglasio da od 1. januara 2017, više ne važe lične karte na starom obrascu i da će glasanje uz ličnu kartu biti moguće isključivo sa važećom ličnom kartom izdatom na novom obrascu, sa ili bez ugrađenog mikrokontrolora (čipa).

Predsednički izbori zakazani su za 2. april.

XS
SM
MD
LG