Dostupni linkovi

Novinarske organizacije iz regije traže prestanak napada na makedonske novinare


Jedan od protesta protiv dvojezičnosti u Skoplju, na kojem je napadnuta ekipa televizije A1
Jedan od protesta protiv dvojezičnosti u Skoplju, na kojem je napadnuta ekipa televizije A1

Regionalna mreža za zastupanje slobode medija i sigurnosti novinara priopćila je kako izražava punu solidarnost i podršku novinarima i medijskim radnicima u Makedoniji koji se suočavaju sa stalnim pritiscima, uključujući i fizičke napade te prijetnje smrću.

„Posebno zabrinjava činjenica da su u koordinirane napade uključeni i nositelji javnih funkcija i predstavnici državnih institucija. U posljednje četiri godine u Makedoniji su zabilježena 44 napada na novinare od kojih se u posljednjih godinu dana dogodilo njih 19“, navodi se u priopćenju.

"Dok Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu utvrđuje kršenje slobode javnog izražavanja u Makedoniji, makedonske institucije nisu kaznile niti jednog napadača na novinare", izjavio je Naser Selmani, predsjednik Društva novinara Makedonije.

Članovi Regionalne mreže, koja se zalaže za slobodu izražavanja i sigurnost novinara, traže od makedonskih institucija da spriječe bilo kakvo nasilje prema novinarima te da brzo i učinkovito istraže sve dosadašnje napade te kazne napadače.

Regionalna mreža snažno podržava Društvo novinara Makedonije i njegove napore u zaštiti novinara i slobode govora. Istodobno pozivaju međunarodne organizacije, koje se bave zaštitom slobode medija i prava novinara, da učine dodatni pritisak na makedonske vlasti da poštuju slobodu izražavanja, te slobodu medija i novinara.

Sličan apel uputilo je prošle nedjelje preko 150 novinara iz regiona koji su potpisali pismo solidarnosti Novinarske mreže, neformalne inicijaive koja okuplja medijske radnike postjugoslovenskih prostora.

XS
SM
MD
LG