Dostupni linkovi

'Lekari bez granica' osuđuju nasilje prema migrantima na srpsko-mađarskoj granici


“Lekari bez granica” pozivaju mađarske vlasti da ispitaju ove navode
“Lekari bez granica” pozivaju mađarske vlasti da ispitaju ove navode

U poslednjih nekoliko meseci, timovi organizacije “Lekari bez granica” u Srbiji tretiraju sve veći broj pacijenata među migrantima i izbeglicama koji prijavljuju široko rasprostranjeno nasilje i okrutno i ponižavajuće postupanje koje su navodno počinili pripadnici mađarskih vlasti na srpsko-mađarskoj granici, javlja ta organizacija.

“Lekari bez granica” otud pozivaju mađarske vlasti da ispitaju ove navode i preduzmu mere kako bi se zaustavila ova brutalna praksa.

Od januara 2016. do februara 2017. “Lekari bez granica” tretirali su 106 slučajeva sa namerno nanesenim povredama koje su navodno počinili pripadnici mađarskih graničnih patrola.

Svi slučajevi koje su tretirali “Lekari bez granica” prati sličan obrazac nasilja usled koga su zadobili povrede. U 54 slučaja radi se o povredama nastalim usled batina, u 24 zabeležen je ujed psa, iritacija suzavcem u 15 slučajeva i druge povrede u 35 slučajeva.

Ovakvih povreda nisu pošteđeni ni pripadnici ranjivih kategorija, poput maloletnika bez pratnje. Od 106 zabeleženih slučajeva, 22 povređenih su mlađi od 18 godina.

XS
SM
MD
LG