Dostupni linkovi

Hoyt Brian Yee: SAD zainteresovane sa stabilnost država regije


Hoyt Brian Yee, zamjenik pomoćnika državnog tajnika SAD
Hoyt Brian Yee, zamjenik pomoćnika državnog tajnika SAD

Sjedinjene Američke Države zainteresirane su za stabilnost i prosperitet država regije, poručio je zamjenik pomoćnika državnog tajnika SAD za evropske i euroazijske poslove Hoyt Brian Yee na brifinguza novinare održanom nakon susreta sa hrvatskim dužnosnicima u Zagrebu.

Generalno, ključan je nastavak reformi i dostizanje europskih standarda, kako bi zemlje regije nastavile na euroatlantskom putu.

Bosna i Hercegovina trebale bi krenuti u reformu izbornog zakonodavstva prije sljedećih izbora 2018. godine, a Hoyt Yee nije komentirao pitanje hrvatskih novinara o mogućoj federalizaciji, kazavši kako je da do građana Bosne i Hercegovine da odluče kako će im država izgledati.

On je izrazio iskrenu nadu da će se predstavnici kosovskih Srba vratiti u Vladu i Skupštinu Kosova.

Hoyt Yee apelirao je na sve stranke u Makedoniji da budu spremne na kompromis i da se formira nova postizborna vlada.

„Mi se iskreno nadamo da će makedonski predsjednik dopustiti parlamentarnim zastupnicima koji su za to izrazili želju i strankama koje one predstavljaju da formiraju vladu što je prije moguće, jer Makedonija treba vladu, koja će nastaviti i dovršiti procese započete u sklopu pristupnog procesa Europskoj uniji.“

Hoyt Yee se u ponedjeljak sastao sa predstavnicima srpske manjine u Hrvatskoj.

Izvještaj State Departmenta o ljudskim pravima u Hrvatskoj nije bio predmet njegovih razgovora u Zagrebu, kazao je, i nije ništa ozbiljniji nego što je bio proteklih godina. Nova Vlada treba nastaviti pozitivne trendove u tretmanu srpske manjine, uz jasnu osudu i promptnu reakciju na ekstremizam i govor mržnje, takođe je poručeno.

XS
SM
MD
LG