Dostupni linkovi

Trump potpisao novu uredbu o zabrani ulaska u SAD


Američki predsjednik Donald Trump
Američki predsjednik Donald Trump

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je danas uredbu kojom se ponovo obustavlja ulaz u SAD za građane šest zemalja iz islamskog svijeta kojima su potrebne vize.

Prvu Trumpovu uredbu iz januara ove godine suspendirao je federalni sud, a prema toj uredbi građanima Iraka, Iran Libije, Somalije, Sudana, Sirije i Jemena je bio blokiran ulaz u SAD na 90 dana.

Irak je sada uklonjen s liste nakon što je pristao da surađuje s američkom vladom kako bi zabranio svojim građanima da apliciraju za vize.

Ovaj put predsjednik Trump nije pred televizijskim kamerama potpisao izvršnu uredbu, već su o njoj govorili najviši dužnosnici administracije.

Državni tajnik Rex Tillerson izrazio je zadovoljstvo zbog suradnje s Irakom, dok je je minister pravosuđa Jeff Sessions kazao da su tri od šest zemalja koje su na listi, sponzori terorima.

Šef domoviske sigurnosti Joh Kelly istaknuo je da “neprijatelji često koriste naše slobode protiv nas.”

Dužnosnici Trumpove administracije su naveli da je cilj nove uredbe isti - da spriječi ulazak potencijalnih terorista u zemlju.

Tisuće Iračana koji su se borili na strani SAD,ili radili kao prevodioci za američke snage od invazije 2003, žive u Sjedinjenim Državama nakon što im se prijetilo da su surađivali sa američkim snagama.

Agencije AP i Reuters navode da je Irak maknut sa liste pod pritiskom State Departmenia i Pentagona koji su ističu važnost blikse surdanje između dviju zemalja u borbi protiv militantne Islamske države u Mosulu.

Glasnogovornik iračke vlade Saad al-Hadithi izjavio je da promjena uredbe pokazuje "istinsko partnerstvo" Bagdada i Washingtona, dok je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Ahmed Jamal itskanuo kako se "osnažuje strateški savez u borbi protiv terorizma."

Dužnosnici Bijele kuće ističu da se novom uredbom osigurava korisnicima tzv. "zelene karte" iz zemalja na koje se zabrana odnosi da mogu ulaziti na teritorij SAD.

Pred američkim sudovima su podignute desetine tužbi protiv prve predsjednikove uredbe, a sam Trump je javno kritizirao suce koji su suspendirali njegovu uredbu.

Izbjeglice koji su “u tranzitu” i kojima je odobren dolazak moći će putovati u Sjedinjene Države.

David Miliband koji se nalazi na čelu vodeće međunarodne Organizacije za spašavanje izjavio je da nova uredba američkog predsjednika pogađa najosjetljivije.

Broj izbjeglica koji će moći ući u SAD će biti oko 50 tisućau fiskalnoj 2017.

Državni tužilac u Washingtonu Bob Ferguson koji je uspješno izazvao prvu uredbu smatra da je predsjednik "kapitulirao" zbog brojnih tužbi.

Predsjednik Zastupničkog doma Kongresa Paul Ryan podržao je novu izvršnu uredbu predsjednika Trumpa o migraciji.

Kritičari američkog predsjednika ponavljaju da će zabrana ulaska koja se odnosi na šest većinski muslimanskih zemalja “stvoriti dojam da se radi o zabrani ulaska muslimanima u SAD.”

XS
SM
MD
LG