Dostupni linkovi

Mandić i Knežević pisali Bannonu da zaustavi ulazak Crne Gore u NATO


Milan Knežević i Andrija Mandić
Milan Knežević i Andrija Mandić

Crnogorski opozicionari iz proruskog Demokratskog fronta (DF), Andrija Mandić i Milan Knežević zatražili su u pismu od savjetnika predsjednika SAD Donalda Trumpa, Steve Bannona, da zaustavi pridruživanje Crne Gore NATO-u, obajavio je Associated press.

AP je izvijestio u petak da su crnogorski opozicionari Mandić i Knežević u pismu Bannonu napisali da američki Senat treba da glasa protiv prijema Crne Gore u NATO.

U pismu se navodi, kaže američka agencija, da je administracija bivšeg predsjednika Baracka Obame u septembru dala "netačne činjenice" o spremnosti Crne Gore da se pridruži Alijansi, u izvještaju koji su poslali senatskom Komitetu za vanjske poslove.

U pismu se navodi da Crna Gora nije ispunila uslove za članstvo i da nije u stanju da osigura svoju sopstvenu bezbjednost.

Dvojica lidera DF apeluju na Bannona da dobije "jasniju sliku" situacije prije nego daju finalno odobrenje.

"Crnogorsko društvo nema jedinstven stav kada je riječ o ulasku u NATO kao što je to netačno tvrdila bivša administracija u Vašingtonu", stoji u pismu.

"U stvarnosti, Crna Gora nije ispunila kriterijume za prijem u Euro-atlansku alijansu, zato što nije osigurala svoju sopstvenu untrašnju stabilnost i demokratski sistem" takođe se obrazlaže.

Mandić i Kenžević nijesu objasnili zašto su se obratili savjetniku Bijele kuće, Bannonu, a ne članovima Senata SAD koji donosi odluku o tome, sa svojim zahtjevom.

Njihovo je pismo napisano u ime Demokratskog fronta, koalicije opozicionih partija u Crnoj Gori, navodi AP.

Crnogorski parlament je 15. februara Mandiću i Kneževiću ukinuo poslanički imunitet zbog otužbi za umješenost, u kako navodi Tužilaštvo, neuspješni pokušaj puča u Crnoj Gori na izborni dan sa namjerom da se zbaci aktuelna vlast i blokira članstvo Crne Gore u NATO.

Nakon što je izdat nalog za njihovo hapšenje od strane Specijalnog tužioca, Glavni državni tužilac, Ivica Stanković je izdao nalog da se ne hapse dok traje istraga.

Mandić i Knežević su danas na saslušanju kod Specijalanog državnog tužioca Milivoja Katnića ponovili da nemaju nikakve veze sa pokušajem državnog udara u Crnoj Gori za koji se sumnja da su umješani Rusi već da se radi o montiranom političkom procesu.

Rusija se protivi članstvu Crne Gore u NATO.

Ranije su mediji objavili da je kongresmen i bivši predsjednik Parlamentarne skupštine NATO-a, Michael Turner, uputio je pismo predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država, Donaldu Trumpu, pozivajući ga da podrži ulazak Crne Gore u Alijansu, javalja portal RTCG.

Izvor: RSE sa AP, AFP i BalkanInsightom

XS
SM
MD
LG