Dostupni linkovi

Rusija optužuje NATO, EU i Albaniju za mešanje u Makedoniji


Rusija je optužila Albaniju, NATO i EU da pokušavaju da nametnu proalbansku vladu u Makedoniji koju potresa politička kriza, prenosi Rojters.

U sredu je predsednik Makedonije Đorđe Ivanov odbio da da mandat za formiranje vlade koaliciji Socijaldemokratskog Saveza Makedonije i partija koje predstavljaju Albance, zato što se zalažu za širu zvaničnu upotrebu albanskog jezika.

Potez Ivanova kritikovala je EU.

“Uz aktivnu saradnju EU i NATO zvaničnika, ‘albanska platforma’ pripremljena u Tirani, u uredu albanskog premijera, nameće se Makedoncima”, ističe se u saopštenju Ministarstva inostranih poslova Rusije.

Dodaje se da je ovo još jedna potvrda da Albanija polaže pretenzije na “šire regione” u Crnoj Gori, Srbiji, Makedoniji i Grčkoj kao deo projekta stvaranja takozvane Velike Albanije, smatra rusko ministarstvo a prenosi britanska agencija.

Nakon višemesečnih pregovora, lider opozicionih socijaldemokrata je dobio podršku tri albanske partije prihvatajući neke od njihovih zahteva.

Jedan od njih je šira upotreba albanskog jezika, što su podržale albanske partije iz više balkanskih zemalja čiji su se lideri sreli u Tirani nakon decembarskih izbora u Makedoniji, podseća Rojters.

Bivši nacionalistički makedonski premijer Nikola Gruevski tvrdi da će ispunjavanje zahteva Albanaca voditi kantonizaciji zemlje po etničkim linijama, zbog čega njegove pristalice protestuju širom zemlje.

Rusija je optužila i Kosovo da se meša u unutrašnje prilike u Makedoniji te da Zapad želi da “poraženu opoziciju” dovede na vlast.

“Nužno je prekinuti mešanja spolja u unutrašnje prilike u Makedoniji”, saopštava Ministarstvo inostranih poslova Rusije.

XS
SM
MD
LG