Dostupni linkovi

Višegradska grupa odbija podele EU u više brzina


Poljska, Češka Republika, Slovačka i Mađarska zatražile od Evropske Unije da sve članice tretira jednako. U zajedničkom saopštenju premijera četiri zemlje uoči samita u Rimu 25. marta, povodom 60. godišnjice njenog nastanka,na kome će se debatovati o njenoj budućnost, ističe se da se protive bilo kakvim podelama, “jer je to najednostavniji način da se oslabi Evropa. Za nas je važno da se u reformama EU polazi od ravnopravnosti interesa svih članica”, prenosi Rojters.

Premijeri zemalja Višegradske grupe su na samitu u Varšavi istakli da bilo koji model promena mora da očuva jedinstvo zajedničkog tržišta, šengenske zone i same Unije."Usvojili smo deklaraciju o budućnosti Evrope koju ćemo zajednički podneti kao Višegradska grupa na samitu EU u Rimu.

U njoj premijeri V4 predstavljaju naše konkretne predloge. To je naš plan za Evropu. To je predlog ´bolje Evrope´a ne da li će Evrope biti više ili manje", kazala je poljska premijerka Beata Šidlo na konferenciji za novinare nakon samite, prenosi Beta.

Beata Šidlo zajedno sa premijerom Češke Bohuslavom Sobotkom, Slovačke Robertom Ficom i Mađarske Viktorom Orbanom odbila je podele Evrope i koncepte EU i više brzina gde bi se zasebno u tešnji model integracije povezivale one članice koje žele dublju integraciju.

"Naglašavamo da je nužna reforma EU zbog negativnih promena u njoj samoj i u okruženju. Naglašavamo da je za EU ključno da očuva jedinstvo. Bilo koji model buduće saradnje mora da garantuje integralnost i jedinstvo zajedničkog tržišta, šengenskog prostora i same EU", kazala je poljska premijerka.

Sazivanje samita V4 u Varšavi zatražio je vanredno slovački premijer Robert Fico zbog vruće teme nekvalitetne hrane, koju sa istim nazivom, u istom pakovanju, često po istoj ceni ili skuplje ali goreg kvaliteta siromašniju po sastojcima nego na Zapadu izvoze na tržišta postokomunističke Evrope nadnacionalne kompanije.

Premijeri su danas uputili iz Varšave zahtev EU da spreči takvo, kako je ranije kazao slovački premijer Fico ponižavanja potrošača i "novih Evropljana" a dogovorili su se i da osnuju zajedničku komisiju koja bi se problemom pozabavila.

"Nastojimo da EU promeni propise i zakone. Verujem da će nam to poći za rukom još ove godine. Moglo je i ranije. Ne plašim se poskupljenja sa povećanjem kvaliteta jer znamo da je kod nekih proizvoda koji su na Zapadu kvalitetniji cena ista ili čak i niža", kazao je u Varšavi češki ministar poljoprivrede Marijan Jurečka.

XS
SM
MD
LG